Encon Energieprijs virtueel uitgereikt

KU Leuven-studente Anne-Claire Legon wist dit jaar de fel gegeerde Encon Energieprijs weg te kapen, met haar thesis over flexibel energieverbruik in residentiële woningen.

Trefwoorden: #Anne-Claire Legon, #Encon, #Encon Energieprijs, #hernieuwbare energie, #particulieren, #thesis

Lees verder

nieuws

( Foto: Encon )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaams minister van Energie Zuhal Demir zorgde voor een primeur en reikte de Encon Energieprijs uit tijdens virtuele ceremonie. Deze prijs wordt uitgereikt aan de student met het beste eindwerk over duurzaamheid en energiebesparing.

Robin Bruninx, gedelegeerd bestuurder van Encon en voorzitter van de jury van de Encon Energieprijs. “In deze tijden van Corona hebben we besloten om onze ceremonie online te laten doorgaan. We zijn blij dat onze minister bereid was om mee te werken aan deze virtuele prijsuitreiking.”

Legon won de Encon Energieprijs met haar thesis over flexibel energieverbruik in residentiële woningen en heeft hiermee belangrijk werk geleverd om de weg vrij te maken voor de energietransitie op de particuliere markt.

De negende editie van de Encon Energieprijs kon opnieuw rekenen op een groot aantal kwaliteitsvolle inzendingen. Toch besloot de jury uiteindelijk unaniem te kiezen voor deze thesis omdat de particuliere markt voor hernieuwbare energie in Vlaanderen momenteel nog in haar kinderschoenen staat. Haar eindwerk is niet enkel innovatief, maar ook praktisch toepasbaar.

Anne-Claire Legon: “In de huidige energiemarkt stemt het elektriciteitsaanbod zich nog af op de vraag. Maar gezien de toenemende vraag naar hernieuwbare energie, zullen we in de komende periode de transitie moeten maken naar een markt waarin de elektriciteitsvraag zich afstemt op het aanbod. En in mijn thesis heb ik onderzocht of en hoe dat mogelijk was.”

De woningen van de toekomst zullen hoofdzakelijk elektrisch worden verwarmd, bijvoorbeeld met een warmtepomp. Hierdoor zal het elektriciteitsverbruik gevoelig stijgen. En als we steeds meer gebruik willen maken van duurzame bronnen, is er dus nood aan flexibiliteit op het net.