Een windturbine achter uw bedrijf ?

Grondeigenaars worden geregeld aangesproken om op hun eigendom een windturbine te plaatsen. Velen vinden de voorstellen van de bouwers financieel interessant en zijn geneigd dit te doen.

Trefwoorden: #hinder, #juridisch advies, #NIMBY, #Solange Tastenoye, #windturbine

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Keerzijde aan de medaille: omwonenden verzetten zich vaak tegen de bouw. Ze hebben meestal een probleem met de gezichtsbelemmering door de turbine en met het lawaai dat de wieken maken tijdens het draaien. Vaak gaat het om mensen die vrij veraf wonen maar toch vrezen hinder te zullen ondervinden.

De bouw van deze windturbines zorgt soms ook voor erfdienstbaarheden ten laste van naburige percelen. Een erfdienstbaarheid is een last die op het erf (eigendom) gelegd wordt tot nut van een ander erf. Het overhangen van de wieken boven een ander perceel, bijvoorbeeld.

Het recht van overhang betekent dat een buur ermee akkoord gaat dat de wieken over zijn eigendom uitsteken. Zijn erf is dan het ‘lijdend erf’. Hem kan ook een bouwverbod opgelegd worden. De omliggende nabuur mag bijvoorbeeld geen hindernis oprichten die de goede werking van de windmolen in het gedrang kan brengen.

Zorgt een windturbine voor abnormale hinder?
Bedrijf Janssens dient een aanvraag in bij de deputatie om een windmolenpark te exploiteren. Die weigert te vergunnen. Bedrijf Janssens tekent beroep aan. Tijdens dit beroep winnen verschillende instanties adviezen in. Uiteindelijk beslist de Vlaamse Minister om dit beroep gegrond te verklaren en kent hij de vergunning toe aan bedrijf Janssens.

Buurman Jan kan zich niet verzoenen met het feit dat bedrijf Janssens een vergunning kreeg voor de uitbating van een windmolenpark en hij stapt naar de Raad van State om die vergunning te laten schorsen. Opdat de Raad van State kan overgaan tot een eventuele schorsing, moeten er ernstige redenen aangehaald worden die een nietigverklaring van de vergunning kunnen verantwoorden.

Daarenboven moet de toegekende vergunning een moeilijk te herstellen ernstig nadeel berokkenen. Buurman Jan probeert deze laatste voorwaarde te vervullen door te stellen dat hij effectieve hinder zal ondervinden door dit windmolenpark. De dichtstbije turbine komt op ongeveer 800 meter van zijn woning. Hij stelt dat de visuele hinder van dit windmolenpark, vooral als die in werking is, zijn uitzicht over de omliggende natuur zal belemmeren.

Beoordeling door de Raad van State
De Raad van State stelt vast dat de machines zich bevinden in een gebied voor milieubelastende industrie en dat de dichtstbijzijnde inderdaad op ongeveer 800 meter van de woning van Jan komt. In dit gebied is echter allang geen sprake meer van een ongerept natuurlandschap door de aanwezigheid van andere industrieën en bedrijven.

De Raad van State besluit dat de exploitatie van de windmolens voor buurman Jan geen ‘moeilijk te herstellen ernstig nadeel’ met zich kan meebrengen. Bovendien heeft hij zich in deze buurt gevestigd en moet hij de gevolgen dragen van het gaan wonen in een dergelijk milieubelast gebied.

De Raad van State volgt de verwerende partij (het Vlaamse Gewest) in haar argumentatie en geeft buurman Jan ongelijk. Bedrijf Janssens behoudt zijn vergunning.


door Solange Tastenoye, Zelfstandig Juriste