Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Trefwoorden: #corona, #HVAC, #Rehva, #Ventilatie

Lees verder

Techniek

( Foto: kwangmoo en rost9 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Kort maar krachtig: hercirculeer de binnenlucht niet. Niet op centraal niveau en evenmin op decentraal niveau. Hou de ventilatie 24/7 op om zoveel mogelijk buitenlucht binnen te brengen. Zelfs ‘vensters open’. Bij mooi lenteweer hoeft dat niet meer (verwarmings)energie te kosten.

Een coronavirus is 80 à 160 nanometers groot en blijft binnenshuis actief gedurende drie uur. In grotere druppels kan het virus in de lucht meereizen (bij niezen of hoesten) om één à twee meter verder neer te vallen. Op een oppervlakte, die niet zorgvuldig gereinigd wordt, kan het virus zelfs twee tot drie dagen overleven. In kleinere druppels < 5 micron kan het enkele uren overleven bij normale binnenshuis omstandigheden en ook (heel) ver meegedragen worden op luchtstromen en in luchtkanalen.

Het bijsturen van de relatieve vochtigheid en de temperatuur heeft geen zin. Het SARS-CoV-2 virus blijkt daar immers vrij resistant voor. Pas vanaf een relatieve vochtigheid van meer dan 80% en temperaturen boven de 30°C is er enige invloed... Indien hercirculatie-units niet afgezet kunnen worden, dienen ze bij een volgende reinigingsbeurt mee onder handen genomen te worden. Anderzijds dienen de onderhoudsprocedures van de ventilatiekanalen niet gewijzigd te worden.

Het virus werd in stoelgang opgespoord. Daarom wordt aangeraden om bij toiletbezoek alleen met een neergeklapt deksel door te spoelen en te voorkomen dat druppels verspreid worden. Ook wordt aangeraden watersloten (siphons) gevuld te houden.

Het REHVA-document bouwt op Nederlandse literatuurstudie door dr. Francesco Franchimon aangevuld met het advies van internationale REHVA-experten. Het is een document met een glijdende horizon (Corona is nieuw) en het zal geactualiseerd worden wanneer nieuw materiaal beschikbaar wordt.


Klik hier om het REHVA's Guidance document te downloaden