3D-printing tegen Corona maar ...

Het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Creativiteit, Fablabs en 3D-printing tegen Corona. Er worden maskers, kleppen en ventielen geprint maar... er is ook regelgeving.

Trefwoorden: #3D-printing, #additive manufacturing, #Corona, #regelgeving

Lees verder

nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Cecimo, dat Europees de additieve maakindustrie onder de vleugels neemt, wees er vorige week nog op dat de additieve maaksector onmiddellijk oplossingen kan aanreiken aan hospitalen die kritische uitrusting mankeren. Een oproep bij de leden om in actie te schieten leerde echter dat velen zich beperkt voelen door allerlei regelgeving.

Cecimo riep beleidsmakers dan ook op om maatregelen te nemen en een en ander tijdelijk door de vingers te zien, zoals de vereisten van de Medical Device and Product Liability Directive. En makers zelfs de toelating te geven om tijdelijk octrooien te gebruiken van essentiële producten en diensten, zelfs zonder de toelating van de octrooihouders.

Flam3D, het onafhankelijk platform voor 3D-printing, bericht nu aan zijn Belgische leden en andere printbedrijven in België dat het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) aan een omzendbrief werkt m.b.t. de inzet van Additive Manufacturing / 3D-printing in de strijd tegen het coronavirus.

“Wellicht zal 3D-printing kunnen ingezet worden als uitbreiding van de in-house fabricage van een ziekenhuis (d.w.z. dat deze producten niet op de markt geplaatst mogen worden), maar het zou wel beperkt worden tot bedrijven met ervaring met het printen van Medical Devices – bij voorkeur met ISO 13485.

Morgen zou meer informatie beschikbaar moeten zijn, maar dit nieuws kunnen we alvast een kleine doorbraak noemen. We zijn blij dat we met Flam3D aan de start van dit debat hebben kunnen bijdragen en plannen een update van zodra er meer duidelijkheid is.”


Europese normen voor medische benodigdheden vrij toegankelijk gemaakt om de verhoging van de productie te vergemakkelijken. Klik hier voor de lijst