Smart configurator voor slimme sensoren

Carlo Gavazzi pakte onlangs uit met zijn unieke SCTL55 Smart configurator waarmee niet enkel machinebouwers maar ook onderhouds­personeel intelligente sensoren kunnen parametreren.

Trefwoorden: #Carlo Gavazzi, #slimme sensoren, #smart configurator

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Het bedrijf brengt een dubbel verhaal: enerzijds dat van IO-Link, anderzijds configureert het nu ook stand-alone sensoren. Een ‘Industry 4.0-verhaal’. Deze innovatie won recent tijdens de SPS-beurs te Nürnberg de Automation Award 2019, uitgereikt door ‘elektro Automation Magazine’.

De Smart configurator beschikt over een M12- en twee M8-connectoren (vier- en driedraads). “Als we de slimme sensor op het toestel plaatsen, dan herkent het de sensor onmiddellijk”, zegt marketing manager Jean-Marc Brichart. Elke sensor beschikt over een IODD-file met informatie over item- en serienummer, type van uitgang, …

“Is het specifieke bestand (nog) niet aanwezig in het toestel, wordt het automatisch en via WiFi of SD-card gedownload. Met het 5,5 inch HD-aanraakscherm kunnen we sensoren (merkonafhankelijk) parametreren.” Ook is het mogelijk om voorgeprogrammeerde configuraties te uploaden. “Je hoeft dus geen IO-Linkmaster noch kabels aan je pc te koppelen of software te installeren. De Smart configurator vervangt dit alles.” Het toestel, waarvan de herlaadbare li-ion batterij het een hele werkdag uithoudt, wordt in een handige draagtas met accessoires voor sensoren en extra kabelaansluitingen geleverd.

Sterke argumenten
De ergonomische Smart configurator brengt intelligentie in een sensor zoals het instellen van de detectieafstand, tijd en logische functies. Ook diagnosefuncties (temperatuur, aantal schakelingen,...) worden weergegeven. Je kan ook twee sensoren laten samenwerken. “De eerste zal detecteren maar een actie volgt er pas als de tweede ook detecteert, bijvoorbeeld.”

Op het toestel kunnen verschillende niveaus van bevoegdheden worden toegekend zodat niet iedereen zomaar parameters kan wijzigen. Een configuratie is ook te bewaren op de configurator of op een extra geheugenkaart. Een gebruiker met een specifieke toepassing kan een sensor met de configurator zodanig instellen tot hij precies de parameters vindt die hij zoekt. Met dat bestand kan hij bij Carlo Gavazzi terecht voor meerdere sensoren met die precieze instelling.

Een machinebouwer met verschillende toepassingen, een NPN- of PNP-contact, moet in de regel twee fysisch verschillende sensoren op voorraad houden. “Met de Smart configurator kan hij weg met één sensor die hij last-minute de juiste configuratie meegeeft. Dat kan zowel in het magazijn als op de werkvloer gebeuren.” De Smart configurator is niet alleen een uniek toestel. “Het is ook een hefboom om onze IO-Link sensoren op de markt te brengen”, meent sales manager Peter Martens.

Hij wijst naar Carlo Gavazzi’s uitgebreid gamma sensoren, van inductieve en capacitieve naderingschakelaars over foto-elektrische tot magneet- en ultrasoonsensoren. Machinebouwers, die het nut van ‘intelligente’ IO-Link sensoren kennen voor predictief onderhoud, bijvoorbeeld, halen met de Smart configurator nog meer uit de kan. “Intelligente sensoren kosten trouwens niet meer dan de klassieke. Voor de fabrikant is het (logistiek) interessant met zo weinig mogelijk verschillende types sensoren te werken.”


www.carlogavazzi.be