Genomineerden 3D-printwedstrijd van Kamp C gekend

Voor de allereerste keer in ons land zal Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint bekronen. Verdeeld over 3 categorieën werden in totaal 12 inzendingen genomineerd.

Trefwoorden: #3D printen, #betonprinten, #Kamp C

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Kamp C )

ENGINEERINGNET.BE - Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, is in België een pionier voor het 3D-printen in de bouw en beschikt sinds vorig jaar over de grootste 3D-betonprinter in Europa.

Voorzitter van Kamp C Kathleen Helsen: “Dankzij deze printer kunnen bouwbedrijven, scholen en kennisinstellingen op Kamp C met deze revolutionaire techniek leren werken. Een aantal partners zijn daar al meteen mee aan de slag gegaan.”

Om nog meer stakeholders in de bouwsector uit te dagen om de mogelijkheden van het 3D-betonprinten te verkennen, werd deze wedstrijd ontworpen voor architecten, designers en studenten.

Alle kandidaten konden dus een ontwerp indienen voor een object waarbij de voordelen van 3D-printen goed tot hun recht zouden komen, en dat in de categorie interieur of exterieur. Voor studenten was er een aparte categorie.

Alle inzendingen werden grondig gescreend door 3 experten uit de sector: Arnaud Tandt van Febelcem (de federatie voor de cementnijverheid), Jan Blaakmeer van Saint Gobain Weber Beamix en Rik Neven van architectura.be. Vanuit Kamp C sloten ook Marijke Aerts, Peter-Paul Van den Berg, Emiel Ascione en Piet Wielemans aan bij deze vakjury.

De beraadslaging gebeurde volledig online omwille van de coronacrisis, maar dat belette de zevenkoppige jury niet om eensgezind een shortlist samen te stellen met 12 interessante projecten (zie hieronder).

De laureaten zullen bekendgemaakt worden bij een officiële prijsuitreiking, later dit jaar als de coronamaatregelen zijn opgeheven. Naast de prijzen van de vakjury wordt er ook een publieksprijs uitgereikt.


Tot 12 mei kan hier meegestemd worden voor de publieksprijs


Shortlist Exterieur: Stepping Stone Waterfall (Gerd Vancauteren), Fountain of Eden (Gerd Vancauteren) en Detail voorgevel (Wouter Kimps).

Shortlist Interieur: Hot Tub 2.0 (Iman Hadzhivalcheva), Zitbank (Stefan Bernar), Wijnrek (Nick Mariën) en Harmonic Division (Gerd Vancauteren).

Shortlist studenten (allemaal van Thomas More): Gen-table (Quinten De Korte), Zitboog (Douwe Wouters), Stenen stoel (Arne Janssens), Klimmuur (Lars Sonnaert/Marnix Peeters) en Pooltafel (Jorn Thomas).