Picanol test social distancing tool van Flanders Make (+video)

Onderzoekscentrum Flanders Make stelt 3 nieuwe technologische oplossingen voor waarmee bedrijven hun medewerkers en bezoekers kunnen beschermen tegen COVID-19 besmetting.

Trefwoorden: #COVID-19, #Flanders Make, #Picanol, #social distancing, #technologie, #temperatuurmeting

Lees verder

nieuws

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat om 1 toestel dat de lichaamstemperatuur screent en 2 systemen die mensen helpen om minstens 1.5 meter afstand te houden. Deze oplossingen kunnen zowel gecombineerd als afzonderlijk gebruikt worden, naargelang de noden van het bedrijf.

Via temperatuur screening, gebaseerd op infrarood-metingen wordt iedereen die binnenkomt meteen gescreend op lichaamstemperatuur. Bij twijfel gebruik wordt een thermometer gebruikt en worden alleen diegenen met een gezonde lichaamstemperatuur binnengelaten.

Grote groepen kunnen op deze manier snel gescreend worden, met respect voor social distancing. Zo verlaag je de kans op aanwezigheid van zieke mensen in je bedrijf. Ook in de retail-sector en in publieke gebouwen kan dit systeem van pas komen.

Als men dan binnen is, draagt elke medewerker met een job die veel aandacht voor social distancing vereist een toestelletje rond de hals, dat een geluidssignaal geeft zodra iemand te dichtbij komt.

Dit nieuwe toestelletje bevindt zich dus dicht bij de mond, het ideale uitgangspunt om de afstand te meten. Zo kunnen ook operatoren in de productie veilig aan het werk. Dit toestel helpt de medewerkers om hun gedrag meteen te corrigeren en oplettend te blijven.

Op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals bijvoorbeeld een inkomhal of refter, wordt het systeem met camera’s geplaatst. Dat systeem genereert een geluidssignaal wanneer personen te dicht bij elkaar komen. De camerabeelden worden niet opgenomen en mensen zijn niet herkenbaar in beeld, dus de privacywetgeving wordt perfect gerespecteerd.

Flanders Make past deze systemten zelf al even toe en biedt ze nu ook aan bedrijven aan. Weefmachineproducent Picanol was al heel snel actief betrokken en test momenteel één van de social distancing systemen in zijn fabriek te Ieper.

Geert Ostyn, VP Weaving Machines bij Picanol en Vice-voorzitter van Flanders Make: “Wij waren al snel betrokken bij de ontwikkeling van de social distancing toestellen en de evaluatie van de technologie op de werkvloer. Momenteel testen we dit systeem in Ieper met 8 operatoren die het toestelletje rond de hals dragen. ABij een positieve evaluatie, willen we volgende week uitbreiden naar 80 medewerkers.”

Flanders Make brengt op dit moment de specifieke noden van geïnteresseerde bedrijven in kaart en overlegt met potentiële producenten van de verschillende systemen. Dit met het oog op een zo snel mogelijke introductie en ondersteuning van onze industrie.


Video: