Innovatief ontwerp maakt offshore installaties veiliger

Huisman werd eind vorig jaar gevraagd door Jan De Nul Group voor de engineering, bouw en levering van twee bijzonder innovatieve kranen voor hun nieuwe offshore installatie­schepen.

Trefwoorden: #Huisman, #Jan De Nul Group, #offshore installatieschip, #Universal Quick Connector

Lees verder

Techniek

( Foto: Jan De Nul Group )

ENGINEERINGNET.BE - Voor deze supergrote kranen ontwikkelde Huisman een Universal Quick Connector (UQC). Dit is een slimme, modulaire en robuuste klem die in het hijsblok van de kraan is gemonteerd.

De nieuwe connector koppelt en ontkoppelt lasten en gereedschappen rechtstreeks met het hijsblok van de kraan. Dit gebeurt zonder tuigage, volledig handsfree en volledig automatisch.

Deze geautomatiseerde werkwijze zorgt ervoor dat de veiligheid van het personeel niet in het gedrang komt. De complexe taak van (meestal handmatig ondersteund) aanhaken en loshaken kan worden voorbereid buiten het kritische pad van de hijsoperatie.

De UQC is uitgerust met actief rotatiemechanisme. Dit vergroot de operationele controle en maakt rotatie van de lading mogelijk, zonder extra ‘taglines’. Dat maakt het mogelijk om zware componenten zoals nacelles en windturbinebladen met strikte boutpatroontoleranties nauwkeurig te positioneren.

De connector gebruikt een specifieke pin om op de hijslast aan te sluiten. Elk object of tool dat is uitgerust met deze pin, kan met hiermee worden gehesen.