• 15/03/2012
  • |     BB

3 miljoen van Etex voor onderzoek naar asbestgerelateerde kankers

Stichting tegen Kanker stuurt een nieuwe projectoproep uit voor onderzoeksprojecten. Het onderwerp is dit keer mesothelioom en andere kankers die verband houden met asbest.

Trefwoorden: #Etex, #kankeronderzoek, #stichting kanker

Lees verder

research

( Foto: Stichting tegen Kanker )

ENGINEERINGNET.BE -- Vanaf vandaag kunnen alle universitaire onderzoekscentra van België hun dossiers indienen voor de oproep van Stichting tegen Kanker in verband met mesothelioom en andere kankers die verband houden met asbest.

De projecten moeten zich richten op vormen van asbestgerelateerde kankers. Deze kankers, voornamelijk van professionele oorsprong, komen meer en meer voor in de geïndustrialiseerde landen.

In totaal wordt er 3 miljoen verdeeld onder de geselecteerde projecten, dankzij een financiering van Etex Group – ondermeer bekend van dochterbedrijf Eternit. Net zoals andere ondernemingen gebruikte dat bedrijf asbest als grondstof in zijn productieproces.

Etex Group stelt te betreuren dat zijn vroegere activiteiten ziektes en overlijdens veroorzaakt hebben en wil vandaag op een duurzame en substantiële manier wetenschappers steunen die deze kankers bestrijden.

Eind oktober 2012 buigen de Wetenschappelijke Raden van Stichting tegen Kanker zich over de selectie. Hun definitieve beslissing wordt eind november 2012 bekend gemaakt. Stichting tegen Kanker verdeelt dan 1,5 miljoen euro onder de weerhouden projecten.

Bovendien zal de projectoproep met financiering van de Etex Group opnieuw plaatsvinden in 2014. Ook dan wordt er 1,5 miljoen euro verdeeld om asbestgerelateerde kankers te bestrijden.


ACHTERGROND
Onderzoeksteams hebben tot 30 april 2012 om hun dossier in te dienen bij Stichting tegen Kanker.
Info: www.kanker.be