Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Trefwoorden: #biotechnologie, #covid-19, #kanker, #kankertechnologie, #MERS, #myNEO, #SARS, #vaccin

Lees verder

Techniek

( Foto: myNEO )

ENGINEERINGNET.BE - Bij het ontwikkelen van een vaccin tegen een virus, bacterie of kankercel wordt het lichaam in aanraking gebracht met een niet-actieve vorm van het kwaadaardig bestanddeel. Zo kan het lichaam hiertegen een afweerreactie starten en immuunstoffen aanmaken voor een toekomstige besmetting.

Het vaccin van myNEO werkt anders. De start-up, die ondersteund wordt door Start it @KBC, ontwikkelt een voorzichtig gekozen cocktail van peptiden (stukjes eiwitten) die essentieel zijn voor het virus, om zeer gericht een immuunrespons op te starten.

Deze aanpak heeft verschillende voordelen ten opzichte van het gebruiken van een volledig virus. Door specifiek te kiezen voor fragmenten die noodzakelijk zijn voor de werking van het virus, kent het vaccin een betere werking tegen zowel SARS-CoV-2 (het virus verantwoordelijk voor Covid-19) en MERS, als alle andere (toekomstige) vormen van dezelfde virusfamilie met diezelfde onderdelen.

In tegenstelling tot alle andere bedrijven die een covid-19 vaccin ontwikkelen, wordt daarbij niet alleen gefocust op het Spike-proteïne, maar ook de E-, M- en N-proteïnen werden geanalyseerd. Deze proteïnen zijn namelijk ook van belang voor het overleven van het virus en hun analyse zou dus de kans vergroten op een sterk werkend en breed inzetbaar vaccin tegen coronavirussen.

Daarnaast worden de pijlen gericht op een vaccin dat de opruimende cellen van het immuunsysteem activeert om de indringer te vernietigen, in tegenstelling tot vele andere bedrijven die inzetten op productie van immuunstoffen (antilichamen). Dit zou een meer langdurige respons op zal leveren.

Nu de biotech start-up deze veelbelovende Covid-19 peptiden gevonden heeft, start het bedrijf preklinische proeven in samenwerking met een Europees biotech bedrijf met een kankervaccintechnologie. Het doel is om het vaccin begin 2021 te testen op mensen.