Vynova zet restwarmte in voor stoomproductie

Op haar vestiging in Tessenderlo gebruikt chemiebedrijf Vynova een nieuwe installatie, die restwarmte inzet voor stoomproductie. Goed voor een dalend energieverbruik en lagere CO2-uitstoot.

Trefwoorden: #chemie, #CO2-uitstoot, #energieverbruik, #PVC, #stoom, #stoomproductie, #Vynova

Lees verder

Techniek

( Foto: Vynova )

ENGINEERINGNET.BE - Het chemiebedrijf produceert in Tessenderlo verschillende basischemicaliën, waaronder monovinylchloride (MVC), een tussenproduct voor pvc.

Om het productieproces van MVC duurzamer te maken, heeft Vynova een warmterecuperatie-installatie gebouwd op twee kraakovens van haar MVC-fabriek. Restwarmte uit de kraakgassen van de ovens wordt daarbij ingezet om stoom te produceren. Die stoom wordt in het bestaande productieproces gebruikt om producten verder te zuiveren.

De investering werd uitgevoerd met de financiële steun van de Vlaamse overheid, die op deze manier een belangrijke ondersteuning biedt aan het duurzamer maken van de productieprocessen van het bedrijf.

Op jaarbasis zal zo 80.000 ton stoom gegenereerd worden, die voorheen werd opgewekt via stoomketels op aardgas. Dat betekent een jaarlijkse energiebesparing van 65.000 MWh en zal op die manier de CO2-uitstoot van de vestiging bovendien met 12.000 ton per jaar dalen.

Het project is goed voor een investering van 6 miljoen euro.