Toename faillissementen na de zomer verwacht

Uit de Graydon Barometer Faillissementen blijkt dat de coronacrisis een einde maakte aan de hausse van faillissementen die zich vorig jaar had ingezet. 2020 kent na 6 maanden 4.366 vonnissen

Trefwoorden: #coronacrisis, #faillissementen, #Graydon

Lees verder

HR

( Foto: jozefmicic - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Na het uitbreken van de coronacrisis werden de faillissementsprocedures een tijd lang bevroren, maar dat moratorium liep op 17 juni jongstleden af.

Ondanks dit moratorium en de vele steunmaatregelen van de overheid, verwacht Graydon vanaf het najaar een aanzwellende vloed aan faillissementen. Een bijsturing in de wetgeving op de faillissementen is dan ook noodzakelijk.

Gevreesd wordt dat consultants bedrijfsleiders zullen aanzetten om zich failliet te laten verklaren op bekentenis, terwijl het vaak over bedrijven gaat die voor de coronacrisis perfect gezond worden maar nu omvergeblazen zijn.

De insolventiewet van 2018 laat een ongelukkig gefailleerde ondernemer toe vrij snel te herbeginnen. Op zich een goede zaak maar dat leidt in de huidige omstandigheden tot een pervers effect.

Doordat de faillissementen op bekentenis eerder een administratieve afhandeling kennen en die zonder bijsturing massaal zullen worden uitgesproken riskeren we sneeuwbaleffecten te zien binnen de logistieke ketens: een domino-effect waarbij andere bedrijven in de val worden meegesleurd.

Daarnaast beschikken de rechtbanken over onvoldoende middelen voor deze situatie en zullen zij de toevloed nauwelijks kunnen verwerken. Dossiers zullen langer aanslepen wat zorgt voor toenemende onzekerheid.

Willen we dit alles oplossen dan zullen rechtbanken de mogelijkheden moeten hebben om van bij de aanvraag richting te geven aan een dossier en dus eventueel van het faillissement weg te sturen. Anders moeten we rekening houden met 50.000 faillissementen als gevolg van corona.