Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Trefwoorden: #biobased, #bioplastic, #brandstof, #Brightlands Chemelot Campus, #Chemelot Institute for Science & Technology, #chemicaliën, #Geleen, #installatie, #lignine, #olie, #proeffabriek, #Sekab, #TU Eindhoven, #Vertoro, #Zweden

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Lignine blijft over van hout als restproduct bij bijvoorbeeld de productie van papier of het maken van bio-ethanol. Nu is het een afvalproduct dat verbrand wordt.

Na het maken van lignineolie is het geschikt als grondstof voor allerlei producten. 'Bij de verbranding van lignine komt wel weer CO2 vrij, maar idealiter kunnen we dit CO2 neutraal houden’, aldus Dannie van Osch, chief business officer bij Vertoro.

De nieuwe installatie maakt deel uit van een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen die onlangs officieel is geopend. Deze Multi Purpose Pilot Plant is uniek in de wereld.

Vertoro heeft de afgelopen drie jaar in labs bij TU Eindhoven, en met het Chemelot Institute for Science & Technology (InSciTe), succesvolle proeven gedaan met allerlei soorten lignine-rijk materiaal.

‘We zijn toe aan de volgende stap: in de praktijk bewijzen dat lignine een goede vervanger is van fossiele olie. Potentiële klanten willen graag uitgebreid kunnen testen', stelt Van Osch.

'In de nieuwe installatie op de Brightlands Chemelot Campus kunnen we sneller en grotere bruikbare batches maken. Tot wel 150 liter per dag. Daar werk je in een lab ruim een maand aan. Dit is een essentiële tussenstap naar grootschalige productie.’

Het InSciTe fungeert met de Multi Purpose Plant als facilitator voor ondernemers die pionieren met materialen en grondstoffen uit niet-fossiele bronnen.

De fabriek is met vrij eenvoudige ingrepen geschikt voor diverse chemische processen. De hightech installaties kunnen biobased grondstoffen thermochemisch en chemokatalytisch verwerken in batches tot 100 kilo per dag. Gespecialiseerde medewerkers zijn beschikbaar om de installaties te bedienen.

Van Osch: ‘Deze nieuwe plant biedt veel mogelijkheden. We onderzoeken nu ook de mogelijkheid om zelf lignine uit hout te winnen.’

Voor de demoplant werkt Vertoro samen met Sekab in Zweden. ‘In de toekomst wordt wellicht een commerciële plant gebouwd in Geleen', aldus Van Osch. ‘Ook willen we onze recepten in licentie uitgeven, zodat wereldwijd lignine verwerkt kan worden tot duurzame olie.’


Op de foto (v.l.n.r.):
Wout Ludema (manager operations van Brightlands Chemelot Campus), Emiel Staring (Managing Director van InSciTe) en Dannie van Osch (Vertoro).

Video: