Lasea heeft Optec overgenomen

De Lasea-groep, ontwerp en fabricage van precisielasermachines, verwierf de meerderheid van de aandelen van sectorgenoot Optec, dat vestigingen heeft in Frameries en San Diego (VS).

Trefwoorden: #Lasea, #laser, #Optec

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe groep biedt subtractieve en additieve laseroplossingen aan voor vier voorkeurssectoren: luxe, medisch, elektronica en academica.

De Waalse Lasea-groep telt voortaan meer dan 110 werknemers in vier landen en heeft meer dan duizend systemen geïnstalleerd op vijf continenten. Hiermee positioneert de groep zich als Europese leider in micro-machinale lasertoepassingen.

Optec, gespecialiseerd in UV- en ultrakortepulslasers, werd in 1991 opgericht voortbouwend op LABEL (Lasers Applications Belgium), een spin-off van de Universiteit van Mons die op de Grand-Hornu site was gevestigd.

Het bedrijf ontwerpt en fabriceert lasermachines voor de medische, elektronische en veiligheidsmarkeringssectoren en is gespecialiseerd in het nauwkeurig bewerken van polymere materialen met Excimer of kortepuls UV-lasers maar ook ultrakortepulslasers, pico- en femtosecondelasers. Beide niet-thermische bewerkingsprocessen resulteren in micronprecisie.

Sinds 2003 breidde het bedrijf stapsgewijs zijn vestiging uit in Frameries (nu 1.500 m²) op het ritme van de vraag uit uit Japan (Beams Inc.) en de Verenigde Staten (Optec LLC, sinds 2017). Wereldwijd verkocht het 600 lasersystemen.

Het bedrijf heeft met MachCeram een gepatenteerde hybride bewerkingstechnologie voor keramiek. Deze microbewerkingstechnologie combineert laser en frezen.

Het Luikse Lasea pioniert met femtoseconde lasermicrobewerkingen: snijden, markeren, graveren, boren, ablatie van dunne films en textureren van materialen met een precisie tot 0,2 µm.

Lasea werd in 1999 opgericht door CEO Axel Kupisiewicz. Het bedrijf dat sinds 2012 een jaarlijkse organische groei kent van 32%, zet met deze fusie zijn diversificatiestrategie verder.


Vorig jaar interviewden we CEO Axel Kupisiewicz. Klik hier om dat artikel te lezen


Video: