Unieke laboratoriumkasten UAntwerpen voor nauwkeuriger kankeronderzoek

Met de plaatsing van twee zuurstofregulerende laboratoriumkasten zijn onderzoekers van UAntwerpen voortaan nog beter gewapend in de strijd tegen kanker. Dit is uniek in België.

Trefwoorden: #kanker, #kankeronderzoek, #laboratorium, #tumor, #UAntwerpen, #zuurstofregulerende laboratoriumkasten

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het Centrum voor Oncologisch Onderzoek (CORE) van de Universiteit Antwerpen, onder leiding van prof. Filip Lardon, staat al jaren aan de top wat het wetenschappelijk onderzoek naar kanker betreft.

Hun goede reputatie wereldwijd zal versterkt worden door de installatie van deze zuurstofregulerende laboratoriumkasten. De nieuwe toestellen maken het mogelijk om de invloed van zuurstoftekort op de ontwikkeling van kanker te bestuderen.

Prof. Evelien Smits: “Tumoren worden gekenmerkt door een tekort aan zuurstof door hun snelle groei en gebrekkige doorbloeding. Dit zuurstoftekort speelt sterk in het voordeel van de kankercellen, die in tegenstelling tot normale cellen kunnen blijven delen met zeer weinig zuurstof.”

In de nieuwe laboratoriumkasten zullen wetenschappers onder leiding van prof. Smits, prof. An Wouters en dr. Jorrit De Waele heel erg nauwkeurig het inwendige van een tumor in het lichaam kunnen nabootsen. CORE beschikt over twee kasten, waardoor tegelijk verschillende zuurstofniveaus kunnen bestudeerd worden.

De investering, mee mogelijk gemaakt door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, maakt hoogtechnologisch baanbrekend onderzoek in verschillende kankertypes mogelijk, zonder daarvoor proefdieren te moeten inzetten.


Op de foto vlnr.: Evelien Smits, Jorrit De Waele, Filip Lardon en An Wouters.