Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Trefwoorden: #230V, #accu, #autonoom rijden, #elektrische auto, #energie, #laadpaal, #radars, #sensor, #Solar Team Eindhoven, #Stella Era, #stroom, #studenten, #TU/e-campus, #TU Eindhoven, #World Solar Challenge, #zonneauto

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven - © Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - De zonneauto van het Solar Team Eindhoven, de Stella Era, wekt haar eigen energie op en dient als accu voor andere apparaten. Ook kunnen andere elektrische auto’s opladen aan Stella Era, een praktische oplossing als er geen laadpaal in de buurt is.

Studenten van de TU Eindhoven werkten een heel collegejaar aan dit nieuwe model. De gestroomlijnde zonneauto heeft tijdens de World Solar Challenge al bewezen zonder problemen lange afstanden af te kunnen leggen.

Tijdens de wedstrijd leggen studenten van over de hele wereld 3.000 kilometer af met hun zelfgemaakte zonneauto’s. Het Eindhovense team sleept al vier jaar op rij de hoofdprijs in de cruiserklasse in de wacht. In deze klasse gaat het vooral om efficiëntie van de auto, en niet om snelheid.

Compleet met tentje, campingstoelen én koffiezetapparaat laten de studenten nu zien dat hun auto ook kan dienen als accu op de camping. Met een 230V aansluiting kunnen verschillende apparaten zoals een elektrische barbeque worden gebruikt.

De Era kan ook andere elektrische auto’s van stroom voorzien. Om de energie te kunnen delen, moet de wagen wel genoeg hebben. Zij moet zo veel mogelijk in de zon staan dus. Wat is dan de optimale parkeerplek? Dat berekent de auto zelf. Bovendien rijdt ze er zelf naartoe.

De auto is voorzien van radars en sensoren om autonoom over een parkeerplaats te rijden. De tests op de parkeerplaats van de TU/e-campus verliepen goed, maar er is nog veel onderzoek nodig voordat de auto daadwerkelijk autonoom kan rijden.

Inmiddels is er een nieuw team aangesteld dat dit collegejaar het stokje overneemt. Zij bouwen weer een nieuwe auto, de vijfde Stella. Doel is om de auto weer een stapje duurzamer te maken.

De zonneauto komt steeds dichter bij een model dat daadwerkelijk over de Nederlandse wegen zou kunnen rijden. Dat is een van de grootste doelen van de TU/e studenten.