AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Om de gepauzeerde opdrachten van klanten door de corona-crisis te vervangen, legde het bedrijf zich volledig toe op R&D. Twee proof of concepts zijn klaar om eind 2020 in de markt te testen.

Trefwoorden: #AI, #Allied Reliability, #corona, #laagdrempelig, #logistiek, #predictive maintenance, #procesoptimalisatie, #productiecapaciteit, #Provideor, #R&D, #realtime, #schaalbaar, #The Grain, #Vlaio

Lees verder

Techniek

( Foto: The Grain )

ENGINEERINGNET.BE - The Grain werd ongeveer een jaar geleden opgericht door twee ex-aandeelhouders van Allied Reliability, gericht op maintenance en reliability, en twee oprichters van AI-ontwikkelaar Provideor. Het viertal richtte samen The Grain op, waar Provideor volledig in opgenomen werd.

De activiteiten van The Grain spitsen zich toe op vier specialisaties: vraag en voorraad, procesoptimalisatie, productieplanning en predictive maintenance.

“In onze aanpak vertrekken we steeds van de medewerkers”, aldus CEO Dirk De Nutte. “Het doel is om hen te ondersteunen zodat ze hun taken beter, sneller en slimmer kunnen uitvoeren."

Belangrijke parameters daarbij zijn schaalbaarheid, dus toepasbaarheid op processen van elke grootteorde, en laagdrempeligheid: iedereen moet er intuïtief mee aan de slag kunnen.

De Nutte: “Een producent van glazen flessen werkt met een enorme variëteit aan vormen en groottes, van parfum- tot wijnflessen. Een complex logistiek proces, waardoor het gemiddeld een maand duurde om bestellingen in te plannen."

"We ontwikkelden een AI-gestuurde realtime planning die dat terugbrengt tot zo’n 45 minuten. Ook hier vertrokken we van de vraag hoe we de productiecapaciteit optimaal konden benutten.”

Door COVID-19 kwamen veel projecten in binnen- en buitenland opeens on hold te staan. “We hadden ons net versterkt om al die projecten uit te voeren", stelt De Nutte.

"Gelukkig was er wat financiële reserve van het oprichtingskapitaal, dus we konden ons personeel aan het werk houden. We hebben de vrijgekomen tijd gebruikt voor R&D."

"Zo begonnen we met de ontwikkeling van vier generieke producten die stuk voor stuk levensvatbaar zijn. Twee proof of concepts zijn nu klaar om eind dit jaar in de markt te testen.”

The Grain diende een subsidieaanvraag in bij Vlaio, en zag die volledig toegekend. “Wat een rampjaar beloofde te worden, hebben we zo toch nog een positieve wending kunnen geven."