Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

De Eye-Robot is een robotapparaat waarmee chirurgen baanbrekende nieuwe oogprocedures uit kunnen voeren voor vormen van blindheid, die momenteel nog ongeneesbaar zijn.

Trefwoorden: #chirurg, #eye-robot, #James Dyson Award, #KU Leuven, #oogoperatie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Tegenwoordig lijden naar schatting 244 miljoen mensen aan een visuele handicap waarvoor geen genezing bestaat en die zich vaak op het netvlies situeert.

Met de ontwikkeling van de Eye-Robot wordt de chirurgische precisie verbeterd bij de behandeling van het netvlies. Zo vermindert Eye-Robot de handtrillingen door tegendruk te bieden als de chirurg aan het werk is waardoor de hand gestabiliseerd wordt.

Daarnaast voorkomt de robot dat het oog kan gaan rollen met een slim mechanisme, waardoor het oog in een stabiele positie blijft en niet kan roteren. Hierdoor kunnen behandelingen veilig uitgevoerd worden.

De chirurg behoudt ook steeds de directe controle over het instrument en zijn beweging. Het instrument kan in een fractie van een seconde geïmmobiliseerd worden.


(foto's: James Dyson Award)

TU Delft-studenten winnen de James Dyson Award voor Nederland met een audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen.

Ammos is een audiosysteem dat kristalhelder geluid produceert met een glasplaat en daardoor in het geheel recyclebaar is. De zes studenten pakken hiermee de duurzaamheidskwesties in consumentenelektronica aan en hopen hiermee recycling te stimuleren.