Betere bedrijfsvoering door industriële automatisering

Al jarenlang op zoek naar manieren om uw bedrijfsvoering te verbeteren? Door middel van industriële automatisering zijn grote voordelen te behalen. In dit artikel wordt dit uitgelegd.

Trefwoorden: #automatisering, #industriële automatisering, #Universal Robotis

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Laten we beginnen met de voordelen van industriële automatisering voor uw productie. Ten eerste vergroot het uw productiviteit aanzienlijk. Als we kijken naar de mogelijke verwerkingssnelheid van producten of het voltooien van handelingen, ligt dit bij machines vele malen hoger dan bij menselijke handelingen. Hierdoor kunt u in dezelfde tijd, méér producten produceren.

Ten tweede zorgt een machine ervoor dat de handelingen die worden uitgevoerd, zeer accuraat worden uitgevoerd. Wanneer u bijvoorbeeld een medewerker een aantal keer een naad laat lassen, zal deze naad vrijwel nooit 100% hetzelfde zijn. Met een vooraf geprogrammeerde robot zorg je ervoor dat jouw producten altijd voorzien zijn van eenzelfde naad. Niet alleen vergroot dit de kwaliteit van uw producten aanzienlijk, ook zorgt het ervoor dat de consistentie in uw productieproces omhoog gaat.

Ten derde zorgen de nieuwe machines in uw fabriek ervoor dat de veiligheid vele malen groter wordt. Valt er bijvoorbeeld iets van de productieband af, dan voelt een machine hier een stuk minder van dan wanneer dit bij een medewerker gebeurt. Daarnaast hoeft u zich geen zorgen te maken dat er door menselijk handelen bepaalde processen in uw bedrijf verstoord raken waardoor er gevaar kan optreden. De veiligheid gaat dus ook sterk omhoog.

Hiermee valt samen dat de verzuimkosten voor uw bedrijf lager worden. Waar productierobots urenlang door kunnen werken en zelfs bijna 24 uur per dag kunnen draaien, is dit bij mensen niet het geval. Hierdoor kunt u uw productiecapaciteit alleen maar verder verhogen.

Medewerkers
Ook voor uw huidige medewerkers gaat dit voordelen opleveren. Velen denken vaak dat de introductie van machines samen gaat met het ontslaan van personeel. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Allereerst kunt u uw huidige personeel namelijk inzetten voor functies die zij eerder niet bekleden. Dit geeft hen niet alleen doorgroeimogelijkheden, het zorgt er ook voor dat ze op meerdere plekken inzetbaar zijn. Ook voor omscholing komen uw medewerkers nu in aanmerking.

Daarnaast zorgt het ervoor dat u deze medewerkers kunt inzetten om andere markten te verkennen. Zoals hierboven vermeld geven robots namelijk een positieve impuls aan uw productieproces. Niet alleen gaat u meer produceren, ook kunt u goedkoper produceren en is de kwaliteit van de producten hoger. Hierdoor kunt u meer afzetmarkten gaan bedienen en kunt u wellicht in andere landen gaan kijken of u deze producten kunt slijten. Hier komen uw huidige medewerkers goed van pas. Zij hebben namelijk een goed inzicht van uw bedrijf en weten dan ook vaak goed wat de sterke punten van uw product zijn.

Het in huis halen van robots (en daarmee industriële automatisering) heeft dus zowel positieve kanten voor uw productieproces als voor uw medewerkers. Hoewel de initiële investering hoog is, kunnen robots vaak een lange tijd mee. We praten dan al snel over ongeveer 30 jaar. Het wordt dus vooral gezien als een investering op de lange termijn.