Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

Trefwoorden: #CHU-UCL-Namur, #Cliniques universitaires Saint-Luc, #cyclotron, #deeltjesversneller, #IBA, #KU Leuven, #PARTICLE, #protontherapie, #UCLouvain, #UZ Antwerpen, #UZ Brussel, #UZ Gent, #UZ Leuven

Lees verder

Techniek

( Foto: screen Vimeo - UZ Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - De bouw van het eerste protontherapiecentrum in België nam circa 4 jaar in beslag. Zomer 2020 ging het Leuvense protontherapiecentrum PARTICLE van start.

De eerste patiënt, een jongeman met een zeldzame hersentumor, kreeg op 22 juli 2020 zijn bestraling. Ondertussen kregen al 7 patiënten een behandeling met protontherapie.

Protontherapie is wereldwijd in opmars voor de behandeling van een aantal kankers waarbij het extra belangrijk is om de omliggende weefsels te beschermen. Bijvoorbeeld wanneer een tumor dicht bij levensnoodzakelijke of kwetsbare organen ligt als de hersenen of de ogen.

Tot nu toe moesten patiënten die in aanmerking kwamen voor protontherapie naar buitenlandse centra reizen, meestal naar Duitsland, Frankrijk of Zwitserland. De Belgische overheid vergoedde daarbij de behandelkosten, maar voor patiënten was de reis een zware belasting.

Voortaan kunnen Belgische patiënten hun behandeling dus in Leuven krijgen. Naar schatting 150 tot 200 patiënten komen jaarlijks in aanmerking voor protontherapie. Dat aantal kan in de toekomst nog stijgen als er op basis van klinisch-wetenschappelijke studies nieuwe behandelvoorwaarden voor protontherapie bijkomen.

Het nieuwe protontherapiecentrum op campus Gasthuisberg is uniek in Europa omdat het uit twee delen bestaat: een ruimte voor behandeling van patiënten en een aparte bunker voor hoogtechnologisch onderzoek, waarbij elke bunker een eigen deeltjesversneller of cyclotron heeft.

In andere Europese protontherapiecentra moet onderzoek ’s avonds en in het weekend gebeuren omdat het bestralingstoestel overdag bezet is voor patiënten.

PARTICLE, ofwel Particle Therapy Interuniversity Center Leuven, is een klinische en wetenschappelijke samenwerking tussen zes universitaire ziekenhuizen en hun netwerkziekenhuizen. Dat is een primeur voor België, net als de structurele samenwerking over de taalgrens heen.

UZ Leuven, KU Leuven, Cliniques universitaires Saint-Luc en UCLouvain investeren in het nieuwe behandel- en onderzoekscentrum en werken daarvoor samen met UZ Gent, CHU-UCL-Namur, UZ Antwerpen en UZ Brussel.

Dankzij de netwerken rond de vijf universitaire ziekenhuizen kan PARTICLE 80% van alle radiotherapiecentra in België bereiken.


De levering en installatie van de protontherapietoestellen gebeurde door IBA, marktleider in de protontechnologie.

Video: