UAntwerpen krijgt vooruitstrevend vaccincomplex

Het consortium "IMM/Unity" mag het project Vaccinopolis realiseren op de UAntwerpen. Omwille van de wereldwijde vraag naar vaccins zal dit op 1,5 jaar tijd gerealiseerd worden.

Trefwoorden: #Controlled Human Infection Models, #IMM/Unity, #UAntwerpen, #Vaccinopolis, #vaccins, #virus

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Momenteel ontstaan en verspreiden virussen zich sneller dan ooit. Daarom is het ontwikkelen van vaccins een van de belangrijkste wereldwijde uitdagingen van vandaag.

De Belgische federale regering investeert daarom 20 miljoen euro in de oprichting van een Europese anti-infectie-eenheid, met gespecialiseerde infrastructuur in Antwerpen (UAntwerpen) en in Brussel (ULB - een hoogstaand immunologisch laboratorium), waarbij ook privépartners hun steentje bijdragen.

Op Campus Drie Eiken van de Antwerpse universiteit zal vanaf begin 2021 het vaccincentrum Vaccinopolis verrijzen, waar toptalenten uit verschillende disciplines samen zullen komen. De bouw hiervan zal op 1,5 jaar tijd (in plaats van de gebruikelijke 4 à 5 jaar) gerealiseerd worden, maar met respect voor de uitzonderlijk hoge veiligheidsnormen.

“Het complex zal bestaan uit een klinische testruimte, laboratoria, kantoren, consultatieruimtes en verblijfs- en ontspanningsfaciliteiten”, vertelt prof. Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Dat laat ons toe om vaccins in quarantainecondities te testen op maximaal 30 personen tegelijkertijd. Dat zullen we doen via het Controlled Human Infection Models (CHIM). Op die manier kan je snel en kostenefficiënt vaccins ontwikkelen en testen.”

Het consortium dat de toepasselijke naam IMM/Unity meekreeg, mag het bouwproces in goede banen leiden. De voornaamste redenen voor die beslissing? De ervaring en specialisatie van de partners in soortgelijke projecten. “We zullen werken volgens een zogenaamde ‘design, build & maintain’-formule (DBM)”, aldus architect Roy Pype (Proof of the sum).


ACHTERGROND
Proof of the sum, Exilab, Abstract Architecten, burO Groen en Establis zijn verantwoordelijk voor het integrale ontwerp (design). De realisatie (build) is in handen van Jansen Building Group, Jansen Cleanrooms en Cordeel en Imtech Belgium neemt samen met Jansen Cleanrooms 15 jaar lang het onderhoud (maintain) voor haar rekening.