Siemens Healthineers lanceert snelle COVID-19 Antigeen test

Met deze snelle antigeentest worden besmette personen binnen 15 minuten geïdentificeerd zonder laboratorium tussenkomst, waardoor ze sneller in quarantaine geplaatst kunnen worden.

Trefwoorden: #antigeentest, #COVID-19, #SARS-CoV-2, #Siemens Healthineers

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Nu de overheid haar teststrategie rond de COVID-19-pandemie aangepast heeft, zou deze snelle en gebruiksvriendelijke antigeentest voor het opsporen van SARS-CoV-2 een welgekomen aanvulling kunnen zijn.

De Clinitest Rapid COVID-19 Antigen Test1 is een Point-of-Care test, die zonder laboratoriuminstrumenten of gespecialiseerd labopersoneel kan worden afgenomen en die na slechts 15 minuten de testresultaten levert.

De test kan gemakkelijk worden toegediend door zorgverleners en levert snel resultaten op aan de hand van een nasofaryngeaal staal. Het monster wordt onmiddellijk na afname in een buisje met speciale vloeistof gebracht om het doelmolecuul te extraheren. De vloeistof wordt daarna in een testcassette gegoten en na 15 minuten wordt een duidelijk positief of negatief resultaat weergegeven.

De test met CE-markering werd door een partner van Siemens Healthineers ontwikkeld en getest, en vertoonde tijdens een klinische studie van 317 proefpersonen een gevoeligheid van 96,72% en een specificiteit van 99,22%.

De studie werd uitgevoerd door medisch personeel met diverse background op zes verschillende locaties, waaronder een ziekenhuis, een polikliniek, een universiteitscampus en een afdeling oncologie.

Momenteel zijn er ook plannen om de test ter goedkeuring voor te leggen aan de Amerikaanse FDA voor gebruik in een noodsituatie (Emergency Use Authorization).


(illustratie: Siemens Healthineers)