Snellere R&D dankzij nieuwe Biostrand-software

Met het softwarepakket Retrieve & Relate (R&R) van IT-bedrijf BioStrand kunnen onderzoekers een half jaar winnen bij de ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op genetische data.

Trefwoorden: #Biostrand, #DNA, #genetische data, #Globachem, #R&D, #start-up

Lees verder

Techniek

( Foto: kentoh - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat snel voor de Belgische start-up BioStrand. De voorbije vier maanden haalde het bedrijf 2,5 miljoen euro op via privé-investeerders en het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Vandaag brengt het zijn eerste softwareproduct op de markt, waarmee onderzoeksafdelingen van bedrijven maanden winst boeken bij innovaties op vlak van genetisch onderzoek. Dat heeft te maken met het revolutionaire karakter van deze software.

Genetische onderzoekers worstelen wereldwijd met hetzelfde probleem: ze moeten vaak zelf hun eigen technologie creëren om hun onderzoeksresultaten te valideren. Daardoor loopt hun onderzoek maanden en soms zelfs jaren vertraging op.

Zeker nu er massa’s nieuwe genetische data en meerdere genetische databanken bestaan. De nieuwe software zorgt ervoor dat onderzoekers niet langer dataspecialisten hoeven te zijn. Ze kunnen zich voortaan focussen op het echte onderzoek.

Het onderzoeksteam van het gewasbeschermingsbedrijf Globachem maakt als eerste commerciële organisatie gebruik van de software. Guy Vandaele, R&D manager bij Globachem: “Dit is de ontbrekende schakel in ons innovatieverhaal. Het versnelt en verbetert onze bestaande onderzoeksprocessen en zet ons team zelfs op weg naar ontwikkelingen waar het niet eerder aan dacht.”

BioStrand mikt met Retrieve & Relate op de universiteiten, biotech en de farmaceutische industrie. Maar ook de R&D-afdelingen in de voedingssector, de landbouw en de cosmetica hebben baat bij de software.

De start-up kijkt daarvoor niet alleen naar bedrijven in België, maar richt zijn pijlen met de software meteen op de internationale markt.


Over deze technologie:
BioStrand transformeert met de HYFTTM-patronen de huidige algoritmes voor genetische data-analyse. Het is die combinatie van innovatie in biologie en informatica. Door slimme patroonherkenning op basis van de Hyfts toe te voegen, maakt deze technologie het mogelijk gericht, schaalbaar en efficiënt biologische data analyseren. Maar nog belangrijker, het wordt zo ook mogelijk om een volledig multi-dimensioneel datamodel te creëren waarbij DNA, RNA en proteïnen gelijktijdig vergeleken worden.