• 22/03/2012
  • |     BB

Dr. Sebastien Couet van KUL wint wetenschappelijke prijs SCK

Bekroning voor ontwikkeling ‘speciale’ nucleaire analysetechniek waarmee heel wat fenomenen in de vastestoffysica bestudeerd kunnen worden.

Trefwoorden: #KUL, #nucleair, #onderzoek, #research, #Roger Van Geen, #Roger Van Geen, #sck, #sck-cen

Lees verder

research

( Foto: SCK, Dr. Sebastien Couet )

ENGINEERINGNET.BE -- Op initiatief van het Studiecentrum voor Kernenergie kent het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique (FNRS) de tweejaarlijkse Wetenschappelijke Prijs SCK•CEN prof. Roger Van Geen toe.

Dit jaar won Dr. Sebastien Couet van KUL de prijs voor zijn werk: ‘Studie van magnetische en dynamische eigenschappen van nanoschaalsystemen door resonante nucleaire verstrooiïng.’

Dr. Couet ontwikkelde een "speciale" nucleaire analysetechniek, nl. nucleaire verstrooiing. Hiermee kunnen heel wat fenomenen in de vastestoffysica bestudeerd worden.

Om een inzicht te krijgen in het gedrag en de interactie van de afzonderlijke bouwstenen in bijvoorbeeld elektronische apparatuur zijn macroscopische meetmethodes niet genoeg. De meting moet gebeuren op nanoschaal omdat het om niet meer dan een opeenstapeling van enkele atomen gaat.

Nucleaire technologie, en in het bijzonder de methode van de nucleaire resonante verstrooiing is een unieke manier om deze interactie in kaart te brengen op een niet-destructieve manier. Deze studie kan ook leiden tot de ontwikkeling van supergeleidende materialen.


ACHTERGROND
Aan de onderscheiding is een bedrag van € 12.500 is verbonden. De prijs ‘SCK•CEN prof. Roger Van Geen’ bekroont een werk dat een originele bijdrage levert tot, of een belangrijke vooruitgang realiseert in de vakgebieden van het SCK•CEN. Het werk moet van postdoctoraal niveau zijn en nog niet eerder bekroond. De prijs is voorbehouden aan een individueel werk ingediend door onderzoekers aan een Belgische universiteit of andere onderzoeksinstelling dan het SCK•CEN.