Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

Imec ontwikkelt samen met UZ Leuven een baanbrekende SARS-CoV-2 test, waarbij in tegenstelling tot de huidige testmethoden, gebruik gemaakt zal worden van uitgeademde lucht.

Trefwoorden: #ademtest, #corona, #corona-test, #covid-19, #imec, #PCR, #UZ Leuven, #virus

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De diagnostische tools, die vandaag gebruikt worden om te testen op SARS-CoV-2, hebben heel wat beperkingen.

De meest gevoelige en betrouwbare tool is de ‘polymerase chain reaction’ (PCR) test die de aanwezigheid detecteert van genetisch materiaal van het SARS-CoV-2 virus in een staal uit de neus- of keelholte.

Nadeel is echter dat de staalafname door getraind medisch personeel moet gebeuren en door velen als erg oncomfortabel wordt omschreven. Bovendien komt de test met een verwerkingstijd (in een klinisch labo) van een tweetal dagen.

Snelle antigentesten zijn omwille van hun complexiteit dan weer minder betrouwbaar. Serologische testen, tenslotte, gebruiken een bloedstaal. Zij zijn sneller en minder duur dan PCR-testen, maar verifiëren alleen of een persoon antistoffen heeft aangemaakt en dus in contact is geweest met het virus.

De onderzoekers van imec zijn daarom gestart met het ontwikkelen van een technologie, die bestaat uit een sample collector (gebaseerd op geavanceerde chiptechnologie die in staat is om de duur van het PCR-verwerkingsproces terug te brengen van 50 naar 5 minuten) en een bijhorend analysetoestel. Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in deze ontwikkeling.

In een tweede fase zullen zij in samenwerking met specialisten van UZ Leuven een uitgebreide klinische studie opzetten. Tegen de zomer van 2021 wil imec een functioneel prototype testen op Brussels Airport.


(illustratie: imec)