Elektromagnetische interferentie in medische hulpmiddelen aangepakt

Het ETERNITY-project heeft 4 miljoen euro aan Horizon 2020-financiering ontvangen om dit soort problemen aan te pakken. Deelnemers aan het project zijn onder meer KU Leuven en TU Eindhoven.

Trefwoorden: #5G, #bio-sensing, #biometrisch, #draadloos, #elektromagnetisch, #EMI, #ETERNITY, #Horizon 2020, #IoT, #KU Leuven, #levensondersteunend, #medisch, #storing, #TU Eindhoven, #UTwente, #wearables

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal gerapporteerde incidenten in ziekenhuizen met betrekking tot elektromagnetische storingen (EMI) is de laatste jaren geëscaleerd, vooral in draadloze technologieën.

Plan is om EMI in medische omgevingen aan te pakken, met name wanneer dit van invloed is op apparatuur voor levensondersteunende of belangrijke biometrische bewaking.

In Europa is een verordening ingevoerd om ervoor te zorgen dat er een nieuwe risicobeoordelingsmethode wordt toegepast om de risico's van EMI in medische producten te beperken.

Ook zijn er innovatieve ontwerpoplossingen nodig, aangezien medische technologieën snel veranderen.

Met de komst van 5G- en Internet of Things-apparatuur vinden monitoring, preventie en zorg steeds vaker plaats buiten de traditionele ziekenhuisomgeving, en zelfs onderweg. Voorbeelden hiervan zijn gepersonaliseerde wearables, bio-sensing platforms en draagbare life-support systemen.

Het Europees opleidingsnetwerk voor elektromagnetische risico's in de medische technologie (ETERNITY) heeft als hoofddoel de EMI-risicomanagementbenadering op te nemen in het ontwerp van toekomstige medische hulpmiddelen.

Het EU subsidieprogramma Horizon 2020 heeft hiervoor 4 miljoen euro uitgetrokken.


ACHTERGROND
Het consortium achter ETERNITY bestaat uit diverse Europese universiteiten, waaronder de TU Eindhoven, KU Leuven, UTwente en het UPC in Barcelona. En bedrijven als Philips Medical, Ficosa uit Spanje en Plux uit Portugal.

ETERNITY start op 1 maart 2021, maar er is al een open oproep voor jonge onderzoekers om zich bij het project aan te sluiten, voor 14 PhD-functies.