• 22/03/2012
  • |     BB

'België overwint hobbels op weg naar Heilige Graal zonne-energie'

Hermes Sanctorum van Groen: "Binnen enkele jaren is zonne-energie goedkoper dan de grijze stroom uit het stopcontact. Ook zonder subsidie."

Trefwoorden: #energie, #groen, #hermes sanctorum, #sanctorum, #solar, #solar future

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sanctorum )

ENGINEERINGNET.BE -- Deze uitspraak komt van Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum van de Belgische partij Groen, een van de sprekers tijdens de zonne-energieconferentie ‘The Solar Future Belgium’ op 28 maart 2012 in Brussel.

Sanctorum: “Dit omslagpunt, door deskundigen ‘grid parity’ genoemd, betekent dat de heilige graal op het gebied van zonne-energie is gevonden c.q. bereikt.”

“Eerst werd zonne-energie in België gestimuleerd, nu wordt het gediaboliseerd. Enkele jaren geleden was het allemaal zon wat de klok sloeg, nu kan de zon niets meer goed doen.”

"Toch zie ik de toekomst positief tegemoet. Ik denk dat de zonne-energiesector dit zal overleven. Er spelen wat hobbels parten, maar die zullen overwonnen worden, zeker omdat ‘grid parity’ eraan zit te komen. De vraag is hoe we die overgangsperiode doorkomen”, stelt Sanctorum.

Hoewel subsidies voor particulieren verminderen en belastingaftrek voor bedrijven is afgeschaft, dalen de prijzen van zonnepanelen door de enorme productie in China. Daardoor wordt zonne-energie alsmaar goedkoper en kan het blijven concurreren met grijze stroom.

Belgische bedrijven moeten in de concurrentiestrijd met China vooral focussen op innovatie, knowhow en onderzoek naar betere technieken. Daarbij moeten ze steun van de overheid krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies, aldus Sanctorum.


ACHTERGROND
Tijdens de conferentie The Solar Future Belgium ’12 gaan diverse topsprekers, deskundigen en CEO’s van grote bedrijven in op de beste groeistrategieën voor 2012 en 2013 en thema’s als: Wat worden de trends? Welke lessen zijn er geleerd uit het verleden?