Elia en Amprion hebben ALEGrO in gebruik genomen

Gisteren hebben Elia en Amprion de eerste elektrische interconnector tussen België en Duitsland ingehuldigd. Hiermee kunnen beide landen 1GW extra elektriciteit uitwisselen tussen elkaar.

Trefwoorden: #ALEGrO, #Amprion, #elektriciteit, #Elia, #interconnector

Lees verder

nieuws

( Foto: screen YouTube - Elia )

ENGINEERINGNET.BE - ALEGrO verbindt het hoogspanningsnet dat beheerd wordt door de transmissienetbeheerders Elia (België) en Amprion (Duitsland) en is een essentiële schakel in de realisatie van een geïntegreerd Europees elektriciteitssysteem.

De verbinding zal een transmissiecapaciteit van 1GW hebben. De interconnector biedt meerdere voordelen: hij versterkt de bevoorradingszekerheid voor beide landen, bevordert de energietransitie door een betere integratie van hernieuwbare energie mogelijk te maken, draagt bij aan prijsconvergentie en maakt de verbonden regio’s economisch aantrekkelijker.

De 90 km lange HVDC-interconnector verbindt de conversiestations in Lixhe (België) en Oberzier (Duitsland). Deze twee stations zullen de gelijkstroom (DC) die door de interconnector wordt vervoerd omzetten in wisselstroom (AC), die wordt gebruikt in 98% van het Belgische net. Met gelijkstroom kunnen grote hoeveelheden elektriciteit in beide richtingen over lange afstand worden getransporteerd.

Aangezien de HVDC-interconnector zal worden geïntegreerd in het vermaasde wisselstroomnet, zal de capaciteit voor commerciële operatie in fasen worden vrijgegeven. De aanvankelijke capaciteit wordt op 18 november op de markt beschikbaar gesteld via het day-ahead toewijzingsmechanisme, gevolgd door de intraday markt op 8 december en finaal via de langetermijn capaciteit begin 2021.


Video: