Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

Het strategisch onderzoekscentrum Flanders Make ontwikkelde de eerste zelfrijdende tractor in ons land, die allerlei taken van de landbouwer zal kunnen overnemen.

Trefwoorden: #automatisering, #autonome tractor, #Flanders Make, #kunstmatige intelligentie, #landbouw

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de fruitoogst plaatst hij bijvoorbeeld lege kratten naast het veld. Zodra ze gevuld zijn met fruit, haalt hij ze weer op en plaatst ze in een vrachtwagen. Dit kan landbouwers helpen om efficiënter te werken en het tekort aan arbeidskrachten in de sector op te vangen.

Flanders Make ontwikkelde een zelfrijdende tractor waarbij de hoogtechnologische snufjes van zelfrijdende wagens gecombineerd werden met een hoge precisie in uitvoering van zijn taken.

Uiterst nauwkeurige GPS infrastructuur, sensoren, camera’s en scanners zorgen ervoor dat hij dag en nacht kan opereren in vaak stoffige omstandigheden. Dankzij Artificiële Intelligentie kan hij ook veilig anticiperen op personen die zijn pad kruisen.

Deze autonome tractoren kunnen allerlei repetitieve taken voor hun rekening nemen, bijvoorbeeld hooibalen ophalen op verschillende plekken op het veld en samenbrengen voor transport, automatisch ploegen, maaien of sproeien. Hierdoor kunnen landbouwers zich meer toeleggen op complexe opdrachten, die minder makkelijk te automatiseren zijn.

In de toekomst zal de operator zijn autonome voertuigen aansturen via een programma op de pc of tablet en zullen verschillende machines ook samenwerken. Zo kunnen bijvoorbeeld een drone en autonoom rijdende tractor samen ingezet worden om een optimaal sproeiresultaat te bekomen.

Flanders Make werkt daarnaast bijvoorbeeld ook aan technologie voor autonome vorkheftrucks en andere voertuigen die efficiënt en veilig aan de slag gaan in productieomgevingen.


Video: