3D-geprinte implantaten voor peesontstekingen en artrose

Een Europees consortium wil implantaten maken op basis van collageen en gelatine, om zo de hersteltijd met 50 procent te verkorten en de functionaliteit met 10-15% te verhogen.

Trefwoorden: #3D, #artrose, #bioreactor, #CELLINK, #collageen, #EU, #gelatine, #geprint, #gewricht, #Horizon 2020, #implantaat, #kraakbeen, #Naturin Viscofan, #peesontsteking, #TRIANKLE, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Peesonsteking en artrose zijn medische aandoeningen die de beweging van gewrichten belemmeren en kunnen leiden tot afbraak van het gewrichtskraakbeen. Behandeling van deze aandoeningen bedraagt in Europa ruim 200 miljard euro per jaar.

Behandelde weefsels herwinnen vaak niet de oorspronkelijke kracht en functionaliteit, waardoor patiënten er op langere termijn last van blijven houden.

TRIANKLE, een nieuw onderzoeksconsortium met 12 partners uit vijf EU-landen, gaat daarom gepersonaliseerde bio-implantaten ontwikkelen voor beschadigde pezen of kraakbeen.

Doel is het verkorten van de hersteltijd, het herstel van pees- en kraakbeenspieren bevorderen en het concurrentievermogen van de biomedische sector in de EU stimuleren.

Onderzoeker Jasper Foolen van TU Eindhoven richt zich op het ontwerp en de bouw van speciale bioreactoren voor het testen van draagstructuren voor pezen en kraakbeen.

"Om te kijken of materialen geschikt zijn en voldoende veerkracht hebben, doen we eerst een aantal gestandaardiseerde mechanische testen", aldus Foolen. "Daarna selecteren we de meest veelbelovende draagstructuren aan de hand van een uitgebreide mechanobiologische analyse."

Aan het consortium nemen partners deel met een bewezen staat van dienst op het gebied van biomaterialen voor regeneratieve toepassingen en 3D-bioprintingtechnologie.


Partners zijn onder meer:
Naturin Viscofan, CELLINK, Cambridge Nanomaterials Technology, Gradocell, Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology IGB, Universiteit van Stuttgart en Futbol Club Barcelona. De projectcoördinator is Naturin Viscofan.

Het onderzoeksproject heeft een budget van 5,9 miljoen euro uit het EU-programma Horizon 2020, en loopt van januari 2021 tot 2025.