600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Trefwoorden: #Fabrieken voor de Toekomst, #innovatie, #POM West-Vlaanderen, #quick wins, #steun

Lees verder

nieuws

( Foto: screenshot website )

ENGINEERINGNET.BE - In juni lanceerde POM West-Vlaanderen onder het motto ‘Collaborate & Innovate’ voor de derde maal een projectoproep ‘Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst’.

Bedrijven actief in de sectoren nieuwe materialen, voeding, machinebouw & mechatronica, blue energy en drones kregen de kans om financiële ondersteuning van maximaal 25.000 euro aan te vragen om samen met een ander bedrijf op korte termijn een innovatief idee tot een concrete realisatie uit te werken. Heel wat bedrijven reageerden op de oproep en dienden een projectvoorstel in.

Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen: “Met Fabrieken voor de Toekomst van POM West-Vlaanderen zetten we al vele jaren in op het stimuleren van de kenniseconomie in onze provincie.”

Om in aanmerking te komen voor de financiële ondersteuning van de Quick Win moesten de bedrijven naast innovatie ook aan een aantal andere criteria voldoen. Per sector boog een ervaren jury zich over de ingediende projectdossiers. 25 van de 47 ingediende dossiers werden goedgekeurd. De geselecteerde projecten zijn heel divers (hieronder enkele voorbeelden):

  • Cube (Oostkamp) en Foodlab Proef (Wichelen) produceren een plantaardige droge worst bestaande uit lokale groenten en ingrediënten uit reststromen.
  • Chilli Robotics (Kortrijk) en Raven Pest Control (Temse) slaan de handen in elkaar om een industriële servicerobot te bouwen om ongedierte te bestrijden.
  • AllWaves (Oostende) en Sioen Industries (Ardooie) vervaardigen met ‘Insane in the Membrane’ een trillend membraam om op een duurzame manier golven voor surfpools op te wekken.
  • Picanol (Ieper) en Savaco (Kortrijk) tenslotte werken een mooi staaltje van industrie 4.0 uit door productieparameters van geconnecteerde machines van slimme visualisatie te voorzien.

De financiële steun van de Quick Wins geeft bedrijven de nodige ademruimte om een innovatieve oplossing te kunnen aanbieden.


Een volledig overzicht van de goedgekeurde dossiers vindt u terug op www.fabriekenvoordetoekomst.be