Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Trefwoorden: #Agoria, #cloud, #datastrategie, #GAIA-X, #GAIA-X for Belgium, #netwerk

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - De cloud staat voor een netwerk dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort 'wolk van computers' vormt, waarbij de eindgebruiker niet weet op hoeveel of welke computer(s) de software draait of waar die computers precies staan.

Gaia-X is een Europees initiatief dat een ecosysteem van cloud- en datadiensten creëert die wordt ondersteund door Europese datawetten. Het doel is om van Europa een leider te maken in de wereldwijde data-economie en om data-gestuurde bedrijfsvoering over het hele continent te stimuleren. Gaia-X is een belangrijke stap naar een sterkere Europese interne digitale markt.

Voor België is dit belangrijk omdat onze open economie gebaat is bij elke stap in de richting van een sterkere Europese digitale eenheidsmarkt. België beschikt over een sterke, groeiende en exportgerichte IT-industrie; dicht bij het hart van de Europese instellingen in Brussel.

Agoria zal de Belgische hub leiden met steun van de FOD Economie en de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA).


Op de foto:
Mathieu Michel, Staatssecretaris voor Digitalisering, en Bart Steukers, toekomstig CEO van Agoria tijdens de lancering.

Op dinsdag 26 januari zal “Gaia-X for Belgium” een kick-off evenement organiseren, om zo alle belanghebbenden een eerste keer samen te brengen, en samen te kijken hoe Gaia-X kan en zal werken voor België. Verschillende Belgische technologiebedrijven, zoals Proximus, Klarrio en LCL Datacenters, reageren al enthousiast.