Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

PhD-student Sugandh Chauhan van UTwente toonde een nieuwe, op remote sensing gebaseerde benadering aan om de gevoeligheid voor legeren, ofwel buigen, van gewassen in kaart te brengen.

Trefwoorden: #buigen, #graan, #graangewas, #landbouw, #legeren, #monitoring, #oogsten, #opbrengstverlies, #RADARSAT, #remote sensing, #satellietbeelden, #SDG, #Sentinel, #tarwe, #UTwente, #Verenigde Naties

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Legering is het buigen van de stengels van graangewassen. Legeren maakt gewassen zoals tarwe zeer moeilijk te oogsten. De buiging kan door genetische en door omgevingsfactoren worden veroorzaakt.

Door legering wordt de kwaliteit van het graan dermate verslechterd, dat de waarde ervan omlaag gaat. Het kan leiden tot opbrengstverliezen tot wel 75% bij tarwe.

Bijna realtime informatie over het legeren en de gevoeligheid ervan kan landbouwers helpen om maatregelen te nemen die voorkomen dat legering plaatsvindt.

Chauhan onderzocht of data van remote sensing, zoals satellietbeelden, bruikbaar is voor het in kaart brengen van de legeringsgevoeligheid in tarwe. De door haar ontwikkelde methode is inzetbaar als een vroege indicator, en om de datum te detecteren waarop de legering waarschijnlijk heeft plaatsgevonden.

"We ontdekten dat de legeringsgevoeligheid in kaart kan worden gebracht met een nauwkeurigheid van ongeveer 80%", zegt Chauhan. Zij voerde haar onderzoek uit op een boerderij in Italië, waar ze gebruik maakte van gegevens van diverse satellietsensoren, zoals de Sentinel-1, Sentinel-2 en RADARSAT-2.

Chauhan bracht de gegevens in kaart van bijna 600 hectare gebied waar eind oktober 2017 wintertarwe werd gezaaid, die op 30 juni 2018 werd geoogst. Een deel van haar onderzoek bestond uit het gebruik van satellietgegevens, om de veiligheidsfactor van het hele gebied in kaart te brengen.

Het hele gebied kreeg waardes tussen nul en drie, waarbij de gebieden met minder dan één zeer gevoelig zijn voor legering en de gebieden boven één het minst gevoelig voor legering.

Het onderzoek van Chauhan sluit aan bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, om honger te beëindigen en duurzame landbouw te promoten. Chauhan kreeg voor haar promtie het predicaat cum laude.

De volgende stap kan zijn om dit onderzoek te integreren in de monitoring van de landbouw om de gevolgen van legering te verzachten, de productiekosten te verlagen en de opbrengst van de gewassen en de kwaliteit van het graan te verhogen.