Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

In het Oost-Vlaamse Assenede produceert ECA sinds juli chirurgische mondmaskers. Daarvoor zette het Belgische autobekledingsbedrijf een volledig nieuwe afdeling op.

Trefwoorden: #Assenede, #autobekleding, #België, #coronacrisis, #COVID-19, #ECA, #ISO, #machine, #machinepark, #mondmaskers

Lees verder

Techniek

( Foto: ECA )

ENGINEERINGNET.BE - ECA investeerde in een technologisch innovatief machinepark waarmee het jaarlijks tot 190 miljoen mondmaskers type II en IIR kan maken. ECA was een van de eerste in België die het Europese EN14683: 2019 certificaat kreeg en de ISO 9001: 2015 norm haalde.

De kwaliteit van chirurgische mondmaskers is sinds het uitbreken van de coronacrisis een gevoelig punt. De import uit het buitenland haalde niet altijd de vereiste standaard voor veilig (medisch) gebruik.

Ook bleek dat de kosten hoog konden oplopen en de aanvoer onzeker was, terwijl België maandelijks miljoenen mondmaskers nodig heeft. Vandaar dat ECA in zijn vestiging in Assenede een nieuwe afdeling oprichtte voor de productie van chirurgische mondmaskers.

Lode Garmyn, managing director ECA: “We hebben op korte tijd geïnvesteerd in 4 gespecialiseerde machines voor het maken van chirurgische mondmaskers van het type II en IIR, voor de FOD Volksgezondheid. Nadien werd er nog extra geïnvesteerd in 3 nieuwe machines."

"Dankzij de gebruikte technologie, de hoogwaardige kwaliteit van de Europese materialen en onze expertise als textielproducent zijn we er zo als een van de eerste bedrijven in België in geslaagd de Europese EN14683: 2019 certificering alsook de ISO 9001 2015 norm te halen.”

Sinds oktober rollen bij ECA wekelijks 1 miljoen chirurgische mondmaskers van de band die aan de Europese kwaliteitsnormen voldoen, met een capaciteit tot 190 miljoen per jaar. In 2021 wil het bedrijf die lijn aanhouden en verder investeren.

Garmyn: “We hebben de ambitie om een van de grootste producenten in Europa te worden. Zo willen we, vanuit België, de medische wereld, de zorg, de industrie, de overheden en andere cruciale binnen- en buitenlandse actoren ondersteunen met kwaliteitsvolle chirurgische mondmaskers in de strijd tegen COVID-19.”