Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

Siemens en Cloostermans hebben samen de eerste machine ter wereld ontwikkeld, die zich met behulp van AI herprogrammeert en herconfigureert om zo alle types producten en verpakkingen aan te kunnen.

Trefwoorden: #AI, #algoritme, #camera, #Cloostermans, #configuratie, #digital twin, #machine, #NPU, #productielijn, #robot, #robotarm, #Siemens, #supply chain, #verpakking, #verpakkingsmachine

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Zin voor variatie en nieuwe markttrends doen de vraag naar maatwerk van producten sterk stijgen. Voor verpakkingsbedrijven en producenten van consumentengoederen wordt dit een steeds grotere uitdaging.

In productieomgevingen neemt overschakelen van de ene verpakking of het ene product naar het andere vaak weken in beslag, wat leidt tot efficiëntieverlies en een langere time-to-market. De nood aan meer intelligentie in dit proces dringt zich op.

Artificiële intelligentie maakt de volgende stap op vlak van product- en productieontwerp mogelijk. ”AI helpt bedrijven efficiënter om te springen met softwaretools, geavanceerdere ontwerpen te maken en workflows te optimaliseren”, vertelt Eddy Nelis, Senior Vice President Digital Industries bij Siemens.

“Door de kracht van AI kunnen taken, die tot voor kort alleen door de mens konden worden uitgevoerd, nu steeds vaker aan machines worden toegewezen. Hierdoor kunnen de operatoren en techniekers zich toeleggen op meer strategische taken”.

De snelle configuratiemogelijkheden van de oplossing helpen om de productie-efficiëntie te verhogen, zonder de betrouwbaarheid van het productieproces in het gedrang te brengen.

“Lange omsteltijden of extra engineering voor introductie van nieuwe producten of verpakkingensvarianten zijn niet langer nodig. Zo kunnen producenten de time-to-market van nieuwe producten verkorten en kleinere oplages realiseren. De eindklant is zo in staat om snel in te spelen op consumentenvragen en markttrends”, aldus Mathias D’hoore, Mechatronics Manager bij Cloostermans.

Het AI-concept werkt volledig autonoom en herconfigureert zichzelf voor elke nieuwe toepassing op basis van een digitaal model. Robots en camera’s vervangen de handen en ogen van de mens en AI stuurt elke beweging aan.

“De Siemens Simatic S7-1500 TM-NPU (neural processing unit) analyseert de beelden van camera’s aan de machine en herkent de exacte positie en oriëntatie van alle objecten. De TM-MFP-technologie berekent vervolgens met behulp van AI-algoritmes de meest optimale bewegingen van de robotarmen voor het oppakken en plaatsen van de producten in de verpakkingen”, aldus Nelis.

Met behulp van een digital twin was Siemens in staat om de werking van de machine en de processen op voorhand volledig te simuleren. Zo was het ook mogelijk te simuleren hoe de productielijn moest worden ingepast in de supply chain.