Antwerpse chemiebedrijven gaan dokwater als proceswater gebruiken

Een nieuw te bouwen ontziltingsinstallatie in de haven van Antwerpen zal vanaf begin 2024 brak dokwater oppompen en omzetten in hoogwaardig proceswater voor de chemiesector.

Trefwoorden: #Antwerpse haven, #AVAIO, #chemiebedrijven, #Covestro, #essenscia, #Evonik, #Port of Antwerp

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - De firma AVAIO heeft met Covestro een intentieverklaring afgesloten om de waterfabriek op de terreinen van het chemiebedrijf te bouwen. De installatie zal via een pijpleiding ook het naburige Evonik bevoorraden en is erop voorzien dat ook andere chemiebedrijven erop kunnen aansluiten.

In de chemiesector is water een cruciale schakel in de productieprocessen. Drinkwater wordt daarbij vooral gebruikt als noodzakelijke grondstof, maar ook voor stoomproductie of als koelwater om de veiligheid van de installaties te garanderen.

Met de bouw van een nieuwe waterfabriek (een ontziltingsinstallatie die brak dokwater zal oppompen, ontzouten en opzuiveren tot proceswater) in de haven van Antwerpen hoeven industriebedrijven hiervoor niet langer drinkwater uit het Albertkanaal te gebruiken, maar kunnen ze overschakelen op water uit de havendokken

Hierdoor kan het drinkwatergebruik met liefst 98% teruggedrongen worden. Covestro en Evonik zullen drinkwater enkel nog gebruiken voor sanitaire toepassingen. Het is mogelijk om de waterfabriek nog verder uit te breiden. De initiatiefnemers zijn daarover in onderhandeling met andere bedrijven en in overleg met Port of Antwerp.

Begin volgend jaar zou gestart worden met de aanvraag van de nodige vergunningen en medio 2022 zou begonnen kunnen worden met de bouw van de installatie. Die zou dan twee jaar later, in 2024, operationeel moeten zijn.


Bij de foto:
De nieuwe waterfabriek zal water uit het Kanaaldok B1, links op de luchtfoto boven de Lillobrug, omzetten in proceswater voor chemiebedrijven Evonik (op de voorgrond) en Covestro (in de achtergrond).