Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Trefwoorden: #beeldvorming, #beurs, #fotografie, #Photokina, #video

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Photokina, wordt na 70 jaar, tot ‘nader order’, opgeschort. Daarmee vervoegt het andere top technologiebeurzen zoals CeBIT (Hannover Messe), die niet opgewassen bleken tegen het digitale geweld dat ze zelf mee aanzwengelden.

"Helaas bieden de algemene voorwaarden in de branche momenteel geen solide basis voor de toonaangevende internationale vakbeurs voor foto, video en beeldbewerking", aldus Gerald Böse, CEO van Koelnmesse. Ook vóór de coronapandemie kende de beeldvormingsmarkt jaarlijkse dalingen met dubbele cijfers.

Koelnmesse en de Photo Industry Association reageerden al even met conceptaanpassingen, schoven de beursdata heen en weer, en investeerden in nieuwe exposanten- en bezoekerssegmenten maar die initiatieven "hebben de situatie van het evenement uiteindelijk niet fundamenteel verbeterd", zegt algemeen directeur Oliver Frese, Chief Operating Officer van Koelnmesse.

De voorbije editie verlieten groten als Nikon, Olympus en zelfs Leica het schip. Daarmee behoorde de beurs tot de risicogroep. Dit jaar, met corona, ging de markt met zo’n 50 procent onderuit. De organisatoren trokken hun conclusies.

“Hoewel tegenwoordig meer gefotografeerd wordt dan ooit tevoren, foto- en videografie deel uitmaken van smartphones en beeldcommunicatie van sociale media, toch wist dit alles de teloorgang van grote delen van de traditionele markt niet te compenseren.”

De Photo Industry Association (PIV)-voorzitter Kai Hillebrandt dankte het team uit Keulen voor een geweldige 70 jaar samen.