Europa zet grote stap richting Europese dataruimtes

De Europese Commissie stelt een nieuwe Data Governance Act voor, waarin neutrale en transparante intermediairs data bundelen en delen, zonder dat deze data op eigen initiatief verhandelen.

Trefwoorden: #big tech, #data, #data-intermediair, #datadeling, #Data Governance Act, #dataruimtes, #datastrategie, #Datawet, #EU, #Europese Commissie, #Facebook, #gegevensbeheer, #Google

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen video EU )

ENGINEERINGNET.BE - Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt: “Het belang van data in onze economie blijft groeien. Daarom heeft Europa een open maar soevereine eengemaakte markt voor data nodig. Samen met de juiste investeringen en essentiële infrastructuur kan onze regelgeving van Europa het belangrijkste continent ter wereld voor data maken."

De Commissie legt de basis voor een nieuwe Europese manier van gegevensbeheer die beantwoordt aan de waarden en principes van de EU, zoals bescherming van de consument en eerlijke concurrentie.

De verordening biedt een alternatief model voor de praktijken van big tech: de grote platforms die op de markt veel macht hebben omdat ze dankzij hun businessmodellen grote hoeveelheden data kunnen controleren. Bijvoorbeeld Google en Facebook.

De nieuwe aanpak stelt een model voor op basis van neutrale en transparante intermediairs die de data bundelen en delen, wat meer vertrouwen moet geven. Om deze neutraliteit te waarborgen, mag de data-intermediair de data niet op eigen initiatief verhandelen en moet hij aan strikte eisen voldoen.

Van belang zijn ook de maatregelen die de verordening voorziet om het gebruik van bepaalde data in het bezit van de overheid makkelijker te maken; een voorbeeld is het hergebruik van bepaalde gezondheidsgegevens voor onderzoek naar zeldzame of chronische ziekten.

Het voorstel is het eerste dat werd aangekondigd in de Europese datastrategie. Specifieke voorstellen over dataruimten worden in 2021 verwacht, aangevuld met een Datawet om datadeling onder bedrijven en tussen bedrijven en overheden te bevorderen.


Video: