Onderzoeksproject focust op ontwikkeling van brein-computerinterfaces

De Europese Onderzoeksraad (ERC) heeft een Consolidator Beurs toegekend heeft aan onderzoeker Yao-Hong Liu voor zijn project Intranet of Neurons (IoN) rond brein-computerinterfaces.

Trefwoorden: #brein-computerinterface, #draadloze communicatie, #hersenen, #imec, #intranet neurons, #onderzoeksproject, #Yao-Hong Liu

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - De onderzoeker wil een revolutie teweegbrengen in de ontwikkeling van brein-computerinterfaces (BCI's), een technologie die het mogelijk maakt om bepaalde hersenfuncties over te nemen of te herstellen zodat patiënten met hersenschade opnieuw bepaalde handelingen kunnen uitvoeren.

Waar vandaag logge, trage communicatiesystemen voorhanden zijn, met slechts beperkte toepassingsmogelijkheden, beoogt dit project een kleine, energie-efficiënte implanteerbare oplossing.

Deze zou over de volledige hersenen signalen van wel 16,000 meetpunten kunnen communiceren aan een datasnelheid die tot tienduizend keer sneller is dan de bestaande oplossingen, en dat in een systeem van slechts 10 mm².

Yao-Hong Liu heeft 2 miljoen euro ontvangen om dit ambitieuze vijfjarig project waar te maken.


(illustratie/foto: imec)