Colruyt Group test als eerste in Europa een 44 ton waterstoftruck

De heavy duty, volledig elektrische truck met waterstof range extender is ontwikkeld door VDL Groep te Eindhoven. De test kadert in het Interreg-demonstratieproject Waterstofregio 2.0.

Trefwoorden: #Colruyt Group, #elektriciteit, #elektrische truck, #fuel cell, #heftrucks, #Interreg, #logistiek, #VDL Groep, #Waterstof, #Waterstofregio 2.0, #waterstoftankstation, #waterstoftruck, #zwaar transport

Lees verder

Techniek

( Foto: Colruyt Group )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens het rijden worden de batterijen van de truck bijgeladen met de elektriciteit, die door de waterstof fuel cell wordt gegenereerd.

Dit voertuig heeft als bijkomend voordeel dat het langere afstanden kan afleggen dan andere elektrische trucks – een belangrijke troef voor vrachttransport.

Colruyt Group en VDL Groep zijn beide partners van het Interreg-project Waterstofregio 2.0, dat kennis en ervaring wil opbouwen met grootschalige waterstoftoepassingen, onder meer in de logistiek. Door de opgedane ervaring breed te delen wil Waterstofregio 2.0 andere grote logistieke centra inspireren om ook waterstofvoertuigen te gaan inzetten.

Adwin Martens, directeur van WaterstofNet, dat dit Interreg-project coördineert: “We zien een groot potentieel voor zware transport toepassingen op waterstof. Met deze demonstratie nemen we het voortouw in Europa en tonen we waterstofoplossingen die in onze regio ontwikkeld en getest worden. Dit project is dan ook een belangrijke stap om vrachtwagens op waterstof dichter bij de markt te brengen.”

Binnen Waterstofregio werden sinds 2004 al verschillende waterstofprojecten bij Colruyt Group gerealiseerd. Het bedrijf investeerde zelf al 6 miljoen euro investeerde in waterstofinitiatieven.

Denk maar aan het tankstation op groene waterstof op de site Dassenveld van Colruyt. Verder rijden in het distributiecentrum een aantal heftrucks op waterstof rond. In oktober 2018 opende de groep het eerste groene publieke waterstoftankstation: het DATS 24-station in de Zinkstraat in Halle werd zo het eerste volledig geïntegreerde station in Europa met een aanbod van alle mogelijke brandstoffen. De investeringen sluiten aan bij de Vlaamse waterstofvisie.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Op vlak van duurzaamheid moeten we alle zeilen bijzetten. In het relanceplan Vlaamse Veerkracht hebben we daar een absolute prioriteit van gemaakt. We hebben ondertussen de allereerste Vlaamse waterstofvisie ontwikkeld en investeren de komende jaren meer dan 125 miljoen euro in waterstoftechnologie en ontwikkeling.


Video: