Marelli, eeuweling in industriële ventilatie

Marelli dook ook naar de bodem van het dal om later nog stralender uit zijn as te herrijzen onder leiding van Managing Director Patrick Vanlaer, die sinds 2006 aan het roer staat.

Trefwoorden: #Marelli, #ventilatie, #ventilatoren

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Marelli )

ENGINEERINGNET.BE - Hij sprak ons over de evolutie van zijn aanbod aan industriële fans en over markttrends. Met dat assortiment zijn tal van productieproblemen op te lossen, zowel in explosieve als in corrosieve omgevingen... Typerend voor het bedrijf is de persoonlijke aanpak en het aanbod aan maatwerkoplossingen die bouwen op standaardventilatoren.

Honderd jaar zegt u?
Marelli is sinds 1920 aanwezig in België. Aanvankelijk was zijn aanbod beperkt. Vandaag bestaat het assortiment evenwel uit een breed scala aan producten en oplossingen. Het merendeel van de apparatuur leveren bedrijven uit de omgeving van Milaan en Venetië nog steeds toe.

Meestal zijn het KMO's of familiebedrijven. Dat is de beste garantie voor een persoonlijke en klantgerichte aanpak. Zoals de heer Vanlaer zegt: “De klant staat centraal in onze bekommernis; geen pasklare standaardoplossingen, maar maatwerkoplossingen die inhaken op de noden; allemaal gecontroleerd door onze organisatie die ISO 9001 gecertificeerd is.”

Een veeleisende industriële markt
De markten die zich hier aftekenen zijn de eindklanten, onderhoudsbedrijven, integratoren en ontwerpbureaus. Ze vereisen zowel standaardventilatoren als de speciale ATEX-versies tot en met de heavy duty uitvoeringen, die corrosieve dampen aanzuigen, rook afzuigen, bij temperaturen tot 800 °C,...

Het assortiment ventilatoren telt 3.000 standaardproducten en dekt debieten af van 100 m³/u tot 2.000.000 m³/u. Langdurige partnerfabrikanten zijn Dynair en Euroventilatori (industriële ventilatoren), Venplast (agressieve media), HDF (heavy duty), Fischbach (HVAC en luchtbehandelingsgroepen), Esam (zijkanaalventilatoren) en Hasconwings (axiale propellers). De jongste in de rij (sinds 2019) is Evel met zijn destratificatoren.

Destratifi… wat?
Het betreft een toestel, een HVLS-ventilator (High Volume Low Speed) met een diameter van 2,5 tot 7 m, die voorkomt dat de warme lucht zich ophoopt bovenin hoge ruimtes. De destratificatie voorkomt het natuurlijke fenomeen waarbij temperatuurlagen in productieruimten, opslagruimtes of andere grote hallen ontstaan.

Stroomsnelheden van 850.000 m³/u zijn mogelijk bij rotatiesnelheden van 20 tot 100 tpm zonder dat het meer dan 1 kW vermogen vergt met een IP65 EC-motor. De ROI is twee tot drie jaar! Deze HVLS-ventilatoren kunnen het warmteverbruik in de winter met 30% verminderen en de kosten voor airconditioning in de zomer verlagen.

De toekomst van industriële ventilatie
Aangezien de wetten van de aerodynamica en de mechanische eigenschappen van materialen zijn wat ze zijn, kan je geen grote technologische omwentelingen in ventilatoren als zodanig verwachten. Anderzijds merkt men de jongste jaren wel een groeiende belangstelling om de prestaties van ventilatoren te optimaliseren.

Zo is de efficiëntie te verhogen door bijvoorbeeld de vorm van de waaier en het aanzuigpaviljoen aan te passen; of door steeds efficiëntere motoren (klasse IE3 en hoger) te gebruiken. Nieuwe ecodesign-normen en nieuwe Europese richtlijnen wijzen allemaal in dezelfde richting. Ook het verminderen van de geluidsdruk wordt een belangrijk criterium dat eveneens resulteert in technische aanpassingen van de ventilator.

www.marelli.be