Cobot ingezet voor grootschalige swabtests

Het Taiwanese Brain Navi voert swabtests uit met zijn cobot. Een idee om met minder mensen toch grootschalige testcampagnes op te zetten en ze veilig en 24/7 uit te voeren?

Trefwoorden: #chirurgie, #cobot, #Taiwan

Lees verder

Techniek

( Foto: Brain Navi Biotechnology )

ENGINEERINGNET.BE - In mei ging de Brain Navi Nasal Swab Robot voor het eerst een mensenneus in om er een sample op te nemen. Vier maanden later, in september kreeg de cobot het zegel van Taiwans TFDA om COVID19-tests uit te voeren.

De patiënt fixeert het hoofd waarna de cobot automatisch de gelaatsopbouw herkent -dankzij cameravisie- en de positie van de neusgaten. Hij bepaalt ook heel precies de locatie waar het nasofaryngeale uitstrijkje genomen moet worden en neemt daar, gedurende een tiental seconden, heel voorzichtig een staal.

Het eerste product van Brain Navi Biotechnology is de NaoTrac waarmee het eind 2018 klinische proeven deed op mensen die hersenchirurgie ondergingen. De NaoTrac is een autonome chirurgische navigatierobot met machinevisie die ontworpen werd om neurochirurgen bij te staan vóór en tijdens schedeloperaties.

Al, machinevision en nauwkeurige robotassistentie moeten chirurgische procedures stroomlijnen maar helpen de chirurgen ook beter voor te bereiden en leercurves af te toppen. Voor de NaoTrac is nu het proces voor de aanvraag van de CE-markering bezig. Ook de FDA moet de machine nog klaren.

In december 2019 ontving het bedrijf, dat opgericht werd in 2015, voor de tweede keer de Taiwan National Innovation Award.


Video: