Nadia Wiesé en Davy Didden winnen de Agoriaprijs 2020

In hun winnende masterproef maakte het duo gebruik van artificiële intelligentie en slimme batterijen om de spanning op het elektriciteitsnet te regelen. Zij winnen samen 1.500 euro.

Trefwoorden: #Agoriaprijs, #AI, #batterijen, #Davy Didden, #elektra, #elektriciteitsnet, #ingenieurwetenschappers, #KU Leuven, #masterproef, #Nadia Wiesé, #Rembrandt Perneel, #robot, #simulaties, #UGent, #zonnepanelen

Lees verder

research

( Foto: Scriptie vzw )

ENGINEERINGNET.BE - Op zonnige namiddagen produceren zonnepanelen meer elektra dan er op dat ogenblik plaatselijk verbruikt wordt. Een te grote hoeveelheid lokaal geïnjecteerde energie kan leiden tot een spanning ver boven de gewoonlijke 230 volt, wat de normale werking van het net in gevaar brengt.

Dit stelt de netbeheerder voor een uitdaging om de veilige werking te blijven garanderen. Ingenieurwetenschappers Nadia Wiesé en Davy Didden (KU Leuven) zochten de oplossing voor dit probleem in slimme batterijen en artificiële intelligentie. Ze ontwikkelden diverse modellen waarmee ze in simulaties ruim 98% van de overspanningsproblemen wisten te verhelpen.

Juryvoorzitter prof. em. Marc Van Overmeire (VUB): “Nadia Wiesé en Davy Didden onderzochten in hun masterproef een uiterst maatschappelijk relevant thema. Ze deden het op alle vlakken zeer goed: ze blonken uit op technisch vlak en tijdens hun presentatie bleek ook dat ze hun masterproef commercieel konden brengen.”

“Ze waren duidelijk goed op elkaar ingespeeld, enthousiast over hun werk en konden prima antwoorden op de vragen van de jury. Deze kwaliteiten zijn ook relevant bij de vermarkting van hun werk.”

Wat ze van plan zijn met hun geldprijs? Daar waren ze beiden duidelijk over: “Sparen voor de toekomst. Door corona is er momenteel weinig te beleven.”

Via de Agoriaprijs bekronen Agoria Vlaanderen en Scriptie vzw jaarlijks creatief-technologisch scriptie-onderzoek. De jury beoordeelde de 81 ingezonden scripties op nieuwswaarde, relevantie voor de technologische sector en marktpotentieel.

Agoria Vlaanderen reikte ook een publieksprijs uit ter waarde van 250 euro. Deze prijs ging naar Rembrandt Perneel (UGent). Hij studeerde af als master industrieel ontwerpen aan de UGent.

Voor zijn masterproef ontwikkelde hij een lichte en betaalbare robot die helpt bij de onkruidbestrijding, op maat van kleine biotelers.


Herbekijk de prijsuitreiking


Bekijk de filmpjes van de genomineerden voor de publieksprijs