‘s Werelds grootste vloot gespecialiseerde kabelleggers

Jan De Nul Group heeft zijn offshore installatievloot uitgebreid door de aankoop van het offshore constructie- en kabellegschip Connector van Ocean Yield en focust verder op de energiemarkt.

Trefwoorden: #Connector, #energie, #Jan De Nul Group, #kabellegger, #offshore

Lees verder

Techniek

( Foto: © Christopher Petersen )

ENGINEERINGNET.BE - In 2019 bestelde de groep nog het offshore installatieschip Voltaire en het kraanschip voor drijvende installatie Les Alizés, waarvan begin deze maand de eerste staalplaten gesneden werden op de scheepswerf China Merchants Heavy Industry (Jiangsu) in China- zijn gespecialiseerde vloot voor de offshore energiemarkt verder uit.

Philippe Hutse, Director Offshore Division bij Jan De Nul Group: "De Connector kan in waterdieptes tot 3.000 meter werken. Door de marktconsolidatie die deze nieuwe investering met zich meebrengt, bezitten en exploiteren wij nu ‘s werelds grootste vloot van gespecialiseerde kabelleggers.”

De Connector, die in 2011 gebouwd werd, voer tot februari 2017 onder een langdurig huurcontract zonder bemanning. Sindsdien werd het schip op korte-termijnbasis verhuurd. De kabelinstallatiemarkt wil echter een heel ecosysteem dat totaaloplossingen kan aanreiken, inclusief gespecialiseerde engineering en operationele teams.

“We zijn er dan ook van overtuigd dat Jan De Nul het schip efficiënt zal kunnen inzetten. De tienjaarlijkse droogdok- en klassevernieuwingsinspecties werden recent nog doorgevoerd. We laten het schip in een prima conditie vertrekken”, aldus Andreas Reklev, SVP Investments bij Ocean Yield.

De Connector is uitwisselbaar met De Nul’s andere kabellegschip Isaac Newton. Beiden hebben een gelijkaardig draagvermogen en duo-draaitafelsysteem aan boord. “Tegelijkertijd hebben ze elk hun eigen specifieke kenmerken wat hen complementair maakt. Onze derde kabellegger Willem de Vlamingh maakt als allrounder die ook in zeer ondiepe wateren kan werken, onze vloot compleet”, aldus Wouter Vermeersch, Manager Offshore Cables bij Jan De Nul Group.

De offshore vloot van Jan De Nul Group bestaat voorts uit drie jack-up installatieschepen, drie kraanschepen, drie kabellegschepen, vijf rotsinstallatieschepen en twee multifunctionele schepen.

De Connector is een wendbaar en snel multifunctioneel DP3-schip voor onderzeese kabelinstallatie- en constructiewerken in zeer diepe wateren. Zijn twee draaitafels hebben een gecombineerd totaal laadvermogen van 9.000 ton. Het schip installeerde eerder al vermogenkabels en interconnectiekabels (umbilicals) maar ook leidingen tussen zeebodemconstructies en de oppervlakte (risers) met behulp van de twee offshorekranen met deiningcompensatie van 400 en 100 ton.

Het schip is ook uitgerust met twee ingebouwde WROV's (op afstand bediende werkvoertuigen) die in waterdieptes tot 4.000 meter kunnen werken. Het groot vrij dekoppervlak en kraandekking maakt het schip ideaal voor kabelreparaties.