Veilige processen met PSENopt II veiligheidslichtschermen

SRW Automation & Services verzorgt met de nieuwe generatie contactloos werkende PSENopt II beveiligingsinrichtingen van Pilz een heel stel automatiserings- en veiligheidstaken.

Trefwoorden: #Pilz, #veiligheid, #veiligheidslichtschermen

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Doorslaggevend bij de keuze voor het veiligheidslichtscherm waren zijn uitstekende robuustheid en snelle reactietijden. Daar kwam nog een extra pluspunt bij: er waren type 3 lichtschermen nodig, die Pilz als enige bedrijf in het assortiment heeft.

Snel reagerende veiligheids-oplossing bij de grootst mogelijke flexibiliteit
SRW heeft bij twee verschillende installaties voor een barrièrevrije veiligheidsoplossing van Pilz gekozen. De eerste toepassing kwam er op een afvulinstallatie voor kartonnen dozen. De via transporttechniek aangevoerde kartonnen dozen worden opgericht en vervolgens door een robot in transportbakken gestapeld.

PSENopt II lichtschermen beveiligen het proces. Ze maken het mogelijk om flexibel te laden en te lossen zonder het productieproces te beïnvloeden. De andere toepassing betreft een montagecel, waarin componenten eerst geplaatst en vervolgens op een printplaat geperst worden. Ook daar worden PSENopt II lichtschermen gebruikt. Hier zorgen ze ervoor dat risico’s vanwege de in de cel geïntegreerde 6-assige robot, de servopers en/of de bewegende draaitafel zijn uitgesloten.

Voor beide toepassingen bij SRW was het cruciaal dat de PSENopt II bij de aan- en afvoer van onderdelen en bij de bediening voor de grootst mogelijke flexibiliteit zorgt. Daar bovenop kwam de eis voor een economische typeoplossing: hieraan voldoen de lichtschermen dankzij hun type 3. Voor SRW was het tenslotte het belangrijkste om een complete veiligheidsoplossing te krijgen, met een hoge beschikbaarheid en met gebruiksvriendelijke diagnose- en onderhoudsfeatures.


www.pilz.be

Kadertekst: PSENopt II lichtschermen voor optische beveiliging
De tweede generatie contactloos werkende PSENopt II lichtschermen zorgen voor een veilige ingreep in het productieproces en bieden, afhankelijk van de eisen, vinger-, hand-, of lichaamsbescherming. Dankzij hun hoge robuustheid zijn de PSENopt II sensoren bestand tegen schokken, botsingen en trillingen en zijn ze daardoor geschikt voor gebruik in veeleisende industriële omgevingen.

Aan de hand van de LED’s kan de operator de belangrijkste oorzaken en systeemdefecten, die verantwoordelijk zijn voor een machinestop, evalueren. Stilstandtijden worden op die manier gereduceerd. De lichtschermen van Pilz zijn de snelste op de markt en kunnen daardoor dichter bij het gevaar geplaatst worden. Pilz biedt als enige ook een type 3 lichtscherm aan dat voordeliger is dan type 4 schermen en tóch PLd haalt.