Resilient Security daagt cyberexperten van morgen uit

Probeer in te breken in het koelingssysteem van een kerncentrale. Met deze uitdaging gingen de studenten cybersecurity van Thomas More Hogeschool aan de slag.

Trefwoorden: #3D, #cyberaanvallen, #cybersecurity, #Heverlee, #interface, #IT, #kerncentrale, #koelingssysteem, #koeltoren, #machine, #OT, #pc, #reactor, #Resilient Security, #simulatie, #Thomas More Hogeschool

Lees verder

Techniek

( Foto: Resilient Security )

ENGINEERINGNET.BE Geen eitje, zo blijkt: nog geen enkele student heeft de simulatie tot een goed einde gebracht. De straffe ontwikkelaar van deze nagelbijter? Het in Heverlee gevestigde bedrijf Resilient Security.

“We willen onze expertise delen met scholen”, zegt Managing Partner en Business Developer Wesley Venstermans van Resilient Security. “Zij leiden onze collega’s van morgen op.”

Een stevige uitdaging, die ook visueel aantrekkelijk is. “Met ons team werkten we een volledige grafische interface uit en schreven we zelfs een uniek protocol, helemaal from scratch”, vertelt Venstermans. “De koeltoren en de reactorgebouwen hebben we geprint in 3D en in een landschap geplaatst.”

Het project loopt nog, maar is nu al een groot succes. Zowel de studenten als de docenten zijn enthousiast, én er volgde al een gastcollege. “Niet alleen met onze klanten willen we duurzame relaties onderhouden, maar ook met de scholen”, legt Venstermans uit.

“Zij leveren de werkkrachten van morgen. Door levensechte scenario’s uit te werken die vanuit de praktijk zelf komen, krijgen we meteen ook een idee van de capaciteiten van de studenten. Sommige profielen kunnen perfect bij Resilient Security aan de slag.”

Resilient Security viert bijna zijn eerste verjaardag. De oprichting kwam vanuit een urgente nood: “We merkten dat binnen bedrijven de beveiliging van IT meestal relatief up-to-date is, terwijl dat bij Operational Technology niet het geval is”, vertelt Venstermans.

“Een moderne en veilige pc kan geen machine aansturen die op 30 jaar oude systemen draait. Dat maakt die machine enorm kwetsbaar voor cyberaanvallen. Resilient Security slaat de brug tussen beide systemen en verlaagt zo de risico’s voor de organisatie.”

De overheid voorziet verschillende initiatieven om het belang van cybersecurity bij bedrijven te doen groeien. Die groeiende maturiteit nam door corona een sterke vlucht.

“Plots was er meer nood aan een veilige en performante werkplek, vaak vanuit een thuisnetwerk. Sommige bedrijven zeggen dat ze hierdoor een sprong van 10 jaar hebben gemaakt.

Resilient Security ondersteunt bedrijven om hun werknemers en hun klanten een veilige digitale omgeving te bieden.”