KU Leuven Instituut LIMNI heeft grote plannen

Het Instituut voor Integratie van Micro- en Nanoschaal Technologieën (LIMNI) brengt onderzoekers uit verschillende disciplines samen die op zeer kleine lengteschalen werken.

Trefwoorden: #bio-ingenieurswetenschappen, #elektrotechniek, #Flanders Make, #Imec, #KU Leuven, #LIMNI, #materiaalkunde, #medisch, #microschaal, #nanoschaal, #natuurkunde, #NERF, #scheikunde, #VIB, #VITO, #werktuigkunde

Lees verder

research

( Foto: © KU Leuven - Rob Stevens )

ENGINEERINGNET.BE - Luchtkwaliteitsbewaking, analyses van microben of nieuwe technologieën voor ultrasone beeldvorming: micro- en nanotechnologie wordt in vele domeinen gebruikt.

Maar hoe kunnen we dit soort technologie integreren in piepkleine systemen om de uitdagingen van morgen het hoofd te bieden? Dat is de missie van LIMNI, het nieuwste KU Leuven Instituut.

De KU Leuven heeft veel onderzoekers die op deze schaal werken en dat in diverse disciplines, van werktuigkunde, elektrotechniek, materiaalkunde en bio-ingenieurswetenschappen tot natuurkunde, scheikunde en medische wetenschappen.

Michael Kraft van KU Leuven: “Vele van deze onderzoekers behoren tot de top van hun vakgebied, maar als we de uitdagingen van morgen het hoofd willen bieden, moeten we onze kennis delen en integreren.”

Het nieuwe instituut richt zich op de integratie van technologie op micro- en nanoschaal in grotere systemen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van poreuze, driedimensionale structuren bekend als metaalorganische roosters, die fungeren als een soort spons voor specifieke moleculen in de lucht. Die eigenschap maakt ze zeer nuttig voor luchtkwaliteitsbewaking.

“Denk maar aan de ‘elektronische neus’ voor pesticiden en zenuwgas die mijn collega Rob Ameloot ontwikkelde. Als we zijn expertise combineren met mijn werk over microbalansen, het meten van toegevoegde of verwijderde massa, kunnen we de luchtkwaliteit in de toekomst nog nauwkeuriger bewaken,” aldus Kraft.

Technologie op micro- en nanoschaal heeft ook potentiële medische toepassingen. “Dat is natuurlijk niet mijn expertise; ik ben een elektro-ingenieur. Maar we zouden kunnen proberen om microbalansen en onderzoek naar antilichamen te combineren om virusconcentraties te meten, microben te vangen en analyseren met microfluïdische chips, of geminiaturiseerde ultrasone technologie gebruiken om nieuwe en goedkopere methoden voor ultrasone beeldvorming te creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Verschillende leden van LIMNI werkten al samen over disciplinaire grenzen heen voordat het een KU Leuven Instituut werd. De erkenning schept echter nieuwe mogelijkheden, zegt Michael Kraft.

“Als je ons vergelijkt met gelijkaardige instituten in Europa en elders, zie je dat KU Leuven nog een weg te gaan heeft in dit domein. Als KU Leuven Instituut krijgen we de zichtbaarheid die nodig is om nieuwe samenwerkingen op te zetten en getalenteerde nieuwe onderzoekers aan te trekken. We zullen ook onze samenwerking met KU Leuven-partners zoals Imec, NERF, VITO, Flanders Make en VIB kunnen uitbreiden.”