VUB-fysicus Bob Coecke krijgt leiding bij Cambridge Quantum Computing

VUB-fysicus Bob Coecke komt aan het hoofd te staan van het gerenommeerde bedrijf Cambridge Quantum Computing (CQC), wereldwijd leider op het gebied van kwantumsoftware en -algoritmen.

Trefwoorden: #Bob Coecke, #Cambridge Quantum Computing, #kwantumalgoritmen, #kwantummechanica, #kwantumsoftware

Lees verder

HR

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - De academische loopbaan van Coecke begon aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) waar hij theoretische fysica studeerde en zijn doctoraat behaalde in 1996.

Daarna ging het verder aan het Imperial College London, McGill University in Montreal, Cambridge University en Oxford University. Zijn onderzoek richt zich op fundamentele fysica, meer bepaald categorietheorie (wiskunde), logica en schematisch redeneren.

Hij verrichtte pionierswerk op het gebied van categorische kwantummechanica, de ontwikkeling van een schematisch kwantumformalisme en op het gebied van computer linguïstiek (NLP).

Aan het Departement van Computerwetenschappen in Oxford University stond hij aan de basis van de Quantum Group. Hiermee creëerde hij één van de eerste en tevens grootste kwantum computing onderzoeksgroepen ter wereld.

Verder is hijis medeoprichter van de conferenties Quantum Physics and Logic en Applied Category Theory en van het tijdschrift Compositionally en hij was eveneens coauteur van Picturing Quantum Processes, een boek dat de kwantumindustrie sterk beïnvloedde. Voor de functie bij CQC verlaat hij na een termijn van meer dan 20 jaar de Universiteit van Oxford, maar blijft wel in de stad waar CQC een campus heeft geopend.

Coecke: "Twaalf jaar geleden schreef ik als eerste over Quantum Natural Language Processing, vandaag kan ik het implementeren op een echte kwantumcomputer. Na meer dan twee decennia vormgeven van de fundamenten der kwantum computing, wil ik via CQC nu deel uit gaan maken van het proces om kwantumcomputers in de “echte wereld” te brengen, en de verantwoordelijke ontwikkeling van kwantum AI te leiden.“

Coecke staat ook in contact met het AI-lab van de VUB, voor een samenwerking die de twee liefdes van Coecke combineert: muziek en computing.