• 03/07/2012

MIT-onderzoek: kunnen landen of regio’s overleven als 'pure innovators'?

Overtuiging groeit dat geïndustrialiseerde landen en regio's niet langer kunnen blijven bestaan als 'pure innovators' op basis van enkel R&D en dienstverlening

Trefwoorden: #cambridge, #innovatie, #mit, #productie, #technologie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- Het Massachusetts Insitute of Technology (MIT) in Boston ging in 2011 met een budget van 3 miljoen dollar, van start met een studie over de huidige toestand in en de toekomst van de Amerikaanse maakindustrie.

Het finale rapport, dat een advies moet leveren aan de Amerikaanse president, zal vermoedelijk pas over enkele maanden klaar zijn. Maar tijdens de '2012 MIT Leaders for Global Operations Conference' werden al enkele krachtlijnen uitgezet.

Een eerste observatie, zo vatte Olivier De Weck tijdens zijn presentatie samen, is dat het aantal jobs in de VS-maakindustrie tussen 2000 en 2010 met een derde is gezakt van 18 tot 12 miljoen.

Een belangrijke vraag die bijgevolg rijst, is: kunnen landen of regio’s overleven als 'pure innovators' met een focus op R&D, design and diensten terwijl het fysiek produceren, 'maken' wordt overgelaten aan andere landen of regio’s?

Meer en meer groeit het geloof dat overleven als pure innovator niet duurzaam is. De vraag is dan, in welke technologieën moeten landen of regio’s investeren om hun maakindustrie te transformeren? En vergen de nieuwe industrieën (zoals clean tech, smart medical devices, bio, …) een dichte integratie van productie en R&D?

Een tweede observatie, gebaseerd op interviews met ruim 140 bedrijven, geeft een overzicht van de meest beloftevolle technologieën van de toekomst, waaronder smart automation, lichtgewicht materialen, precisie manufacturing, enzovoort.

Dit zijn thema’s die misschien met een ander gewicht ook lokaal in België zullen terugkomen. Overigens wordt in de VS eerder het begrip Advanced Manufacturing gebruikt dan het Europese alternatief Factories of the Future. Met die bedenking dat Advanced Manufacturing niet hetzelfde is als Manufacturing Advanced Products.

Een derde aandachtspunt is de omzetting van innovatie naar industrieel succes. Is de VS hierin succesvoller dan Europa? In ondernemerschap?

Een laatste punt dat door De Weck vermeld werd, zijn 4 grote trends in productie en product development:design van materialen (voorbeeld: nanomaterialen), continue productie (voorbeeld: slimme automatisering), bundelen van producten (voorbeeld: integratie van diensten of van software) en recycling (voorbeeld: op verschillende momenten in de productieflow).

U kunt het project volgen via http://mit.edu/pie . Een update van dit verhaal krijgt u ook tijdens de MIT Europe-conferentie in Brussel op 3 en 4 oktober 2012. Hou alvast deze data vrij in uw agenda.


(bron: Agoria, Dirk De Moor, foto: Christine Daniloff)

ACHTERGROND
In Cambridge, Massachusetts (VS) vond onlangs de 2012 MIT Leaders for Global Operations Conference plaats over het thema ‘The Future of Manufacturing in the U.S.’. Tijdens deze conferentie werd dieper ingegaan op de megatrends op het gebied van productie en op de factoren die productieactiviteiten in hogeloonlanden kunnen ondersteunen. Agoria-expert Dirk De Moor luisterde er o.m. naar een presentatie van Olivier De Weck over een belangrijk MIT-onderzoek.