Focus Open Innovation Challenge op innovatieve offshore windtoepassingen

De Elia groep organiseert voor de vijfde keer haar Open Innovation Challenge (OIC). Dit jaar ligt de focus op innovatieve oplossingen voor offshore windtoepassingen.

Trefwoorden: #Elia, #innovatie, #offshore windpark, #Open Innovation Challenge, #start-up, #windenergie

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Elia )

ENGINEERINGNET.BE - In het kader van de Europese Green Deal is het de bedoeling om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.

Offshore energie zal een sleutelrol spelen bij het bereiken van dit ambitieuze doel dankzij het beschikbare potentieel op zee, het hogere rendement van de windturbines en de snel afnemende kosten van de technologie voor offshore windenergie.

De exploitatie van het offshore net gaat echter een nieuwe ontwikkelingsfase in en wordt geconfronteerd met uitdagingen op vlak van zowel de infrastructuur als de exploitatie. Deze uitdagingen zorgen ervoor dat er mogelijkheden zijn voor innovatie.

Startups en kmo's die willen deelnemen aan de Open Innovation Challenge van Elia groep kunnen hun idee insturen in vier vooraf gedefinieerde categorieën: duurzaamheid, beheer en onderhoud op afstand, netintegratie en outside-the-boxoplossingen.

De Challenge werd vandaag gelanceerd en de grote finale zal in juni in Berlijn plaatsvinden.
De deelnemers hebben twee maanden de tijd (tot 11 maart 2021) om hun ideeën in te dienen. Eind maart zullen 10 à 15 van de voorgestelde ideeën op een shortlist worden geplaatst.

De kandidaten waarvan het idee de shortlist haalt krijgen een expert en een mentor om hen te helpen hun project te verfijnen. Uiteindelijk gaan vijf startups naar de grote finale in juni, waar ze hun oplossingen kunnen voorleggen aan een jury van experts.

De winnaar ontvangt 20 000 euro en krijgt de kans om samen met Elia groep het project te ontwikkelen, hetzij bij Elia in België, hetzij bij 50Hertz in Duitsland.


Klik hier om je start-up te registreren voor de wedstrijd


Video: